Rusko sa snaží poraziť v Sýrii skupinu napojenú na al-Káidu, zdôraznil na mierovom kongrese v Soči Lavrov

    0
    Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (Autor: TASR)

    Lavrovove vyjadrenia prišli deň po tom, ako niekoľko desiatok sýrskych opozičných skupín vydalo vyhlásenie o tom, že rozhovory v ruskom Soči sú pokusom “obísť” mierový proces vedený OSN.

    Lavrov na stretnutí s vodcom sýrskej opozície Ahmadom Džarbom povedal, že kongres v Soči položí základy pre rozhovory pod záštitou OSN. Ruský minister pripomenul “širokú podporu” pre rozhovory v Soči medzi Sýrčanmi a uviedol, že zámerom Ruska je združiť čo najviac opozičných skupín, čo by mohlo pomôcť spustiť ústavnú reformu vo vojnou spustošenej krajine.

    Lavrov tiež povedal, že Rusko sa snaží v súčasnosti poraziť v Sýrii skupinu napojenú na al-Káidu. “Hlavným protiteroristickým cieľom je porážka Džabhat an-Nusra,” uviedol šéf ruskej diplomacie.

    Agentúra DPA pripomína, že skupina, ktorá je tiež známa ako Džabhat Fatah aš-Šám, je významným protivníkom ruského spojenca – sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

    Podľa Lavrova sýrska armáda spolu so svojimi spojencami a Ruskom vytláčajú členov Džabhat an-Nusra z krajiny. Dodal, že tí stále kladú odpor, pretože dostávajú pomoc zo zahraničia.

    Rusko už skôr v tomto mesiaci oznámilo čiastočné stiahnutie zo Sýrie – dva roky po tom, ako spustilo leteckú kampaň na podporu Asada. Vďaka ruskej vojenskej intervencii sa sýrske vládne sily opätovne zmocnili rozľahlých území ovládaných predtým povstalcami a skupinou Islamský štát. V decembri vstúpili po prvý raz po rokoch do povstalcami kontrolovanej provincie Idlib, v ktorej dominuje práve Lavrovom spomínaná skupina, dodáva agentúra AP.

    - Reklama -