Rusko sa dohodlo s Tureckom a Iránom. V Sýrii vzniknú bezpečnostné zóny

    0
    Tanky tureckej armády zasahujú v Sýrii (Autor: TASR)
    Zástupcovia týchto troch krajín garantujúcich dodržiavanie dohody o zastavení paľby v Sýrii dokument podpísali počas mierových rokovaní, ktoré od stredy prebiehajú v kazašskej metropole Astana. Ich krok sa však stretol s nevôľou niektorých predstaviteľov sýrskej opozície, ktorí na protest odišli z rokovacej miestnosti.
     
    Delegácia sýrskej opozície protestovala proti Iránskej účasti na týchto rokovaniach, pričom Teherán obvinila z toho, že v konflikte bojuje na strane, ktorá zabila už dovedna okolo 400.000 ľudí. 
     
    Dnes podpísaná dohoda vyzýva na vytvorenie štyroch bezpečnostných zón na severe, juhu a v strednej časti Sýrie. Podrobnosti ohľadne toho, akým spôsobom sa bude v týchto oblastiach násilie zmierňovať, doposiaľ známe nie sú.
     
    Ruský prezident Vladimir Putin však ešte v stredu po stretnutí s tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom v ruskom meste Soči uviedol, že nad takýmito zónami budú pravdepodobne zakázané akékoľvek prelety lietadiel, priblížila agentúra DPA.
     
    Zástupcovia sýrskej ozbrojenej opozície sa len dnes vrátili na rokovania v Astane, z ktorých sa ešte v stredu stiahli pre údajné porušovanie prímeria zo strany sýrskej vlády. 
     
    V poradí štvrté kolo diskusií o ukončení vojny v Sýrii sa v Astane začalo v stredu a podľa pôvodného plánu malo trvať dva dni. Na diskusiách sa zúčastňujú predstavitelia Iránu, Ruska a Turecka, teda krajín garantujúcich dodržiavanie dohody o zastavení paľby v Sýrii, a tiež osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan De Mistura. Svojich zástupcov vyslali aj Jordánsko, USA a sýrska vláda.
     
    - Reklama -