Rusko potvrdilo, že jeho pozorovatelia nepôjdu na prezidentské voľby na Ukrajine

    0
    Ruská vlajka (Autor: Facebook, Russian Flag)

    Ako pripomenul denník Novaja gazeta, ukrajinská Ústredná volebná komisia (CEC) predtým odmietla zaregistrovať 24 ruských občanov delegovaných za pozorovateľov na voľbách na Ukrajine. 

    Dôvodom pre toto odmietnutie je skutočnosť, že ukrajinský parlament 7. februára zakázal občanom Ruskej federácie pôsobiť vo funkcii oficiálneho pozorovateľa na prezidentských, parlamentných alebo komunálnych voľbách na Ukrajine, a to ako súkromná osoba aj ako člen misie medzinárodných organizácií.

    Úrad OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) tento krok kritizoval a deklaroval, že bude konať v súlade so svojimi zavedenými postupmi.

    Vo vyhlásení zverejnenom na webe ruského rezortu diplomacie sa uvádza, že “diskriminačné kroky ukrajinského vedenia v praxi zbavujú ruských expertov možnosti zúčastniť sa na monitorovacej misii” ODIHR. 

    “Za takýchto okolností je ruská strana nútená vzdať sa vyslania svojich pozorovateľov na Ukrajinu, aby ich “tam nevystavila riziku úmyselného trestného stíhania”.

    Rusko súčasne vyjadrilo nádej, že ODIHR predstaví medzinárodnému spoločenstvu “objektívny, spoľahlivý a čestný obraz” o výsledkoch volieb na Ukrajine.

    K pôsobeniu ruských pozorovateľov na voľbách prezidenta Ukrajiny sa v pondelok vyjadril aj ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin.

    Podľa neho nie je možné, aby predstavitelia “agresorskej krajiny”, ktorá “porušila všetky možné a nemožné princípy medzinárodného práva a princípy morálky”, monitorovali, “ako prebiehajú demokratické voľby.” Vyhlásil, že ruskí pozorovatelia nepracujú v prospech demokracie, “ale pre príslušné tajné služby”.

    Prvé kolo volieb prezidenta Ukrajiny sa uskutoční v nedeľu 31. marca. Ich favoritom je komik Volodymyr Zelenskyj. 

    Podľa prieskumu Kyjevského medzinárodného inštitútu sociológie (KIIS) chce Zelenskému dať svoj hlas 20,7 percenta respondentov. Úradujúceho prezidenta Petra Porošenka chce podporiť 11 percent a bývalú premiérku Juliju Tymošenkovú 8,1 percenta opýtaných.

     

    - Reklama -