Rusko je banánová šupka pre prezidenta USA, ale Moskva dá pozor, aby sa nešmykol. Trump podľa psychoanalýzy z Kremľa nechápe, kto je to Putin

    0
    Vladimír Putin a Donald Trump (Autor: TASR)
    Psychologická analýza Donalda Trumpa je podľa bývalého zástupcu ruského ministra zahraničných vecí Andreja Fedorova pravidelne predkladaná Kremľu. Predbežné zistenia vraj hovoria, že nový šéf Bieleho domu rád „riskuje“ a môže byť „naivný“. V rozhovore pre americkú televíznu stanicu NBC News Fedorov uviedol, že Trump „tak úplne nechápe, kto je pán Putin“ a dodal, že ruský prezident je „tvrdý chlapík“. 
     
    Cieľom analýzy je vraj zistiť, ako Trump rozmýšľa, aby sa mohol Putin na vzájomné rokovanie s novým prezidentom USA dôkladne pripraviť. Dátum tohto významného stretnutia medzi dvomi najmocnejšími politikmi sveta zatiaľ nie je jasný, ale Moskva si už teraz robí analýzu prvých krokov, ktoré stihol nový americký prezident urobiť od nástupu do Oválnej pracovne, aj obdobia pred pred samotnou inauguráciou. 
     
    „V Kremli sa koná veľmi vážna príprava, vrátane sedemstránkového dokumentu, ktorý popisuje Trumpov psychologický profil, založený najmä na uplynulých dvoch, troch mesiacoch, ale aj minulých týždňoch,“ tvrdí Fedorov, ktorý sa vraj s Trumpom osobne pozná od roku 2000. 

    Prezidentský úrad ako biznis 

    Mnohí predstavitelia Kremľa, ktorí majú prístup k psychologickej analýze Donalda Trumpa, si podľa Fedorova myslia, že súčasný šéf Bieleho domu vníma „prezidentovanie“ ako vec obchodu. „Trump nežije v škatuli, on žije v dave. Mal by počúvať ľudí okolo seba, a to predovšetkým v oblastiach, v ktorých je slabý,“ myslí si bývalý ruský diplomat. 
     
    Je bežné, že sa politici na celom svete pripravujú na bilaterálne stretnutia aj tým, že sú plne informovaní o druhej strane rokovaní, ale pripravovať detailný psychologický profil politika, keď ešte ani nie je jasný dátum stretnutia, je podľa NBC prinajmenšom netradičné. 
     
    Napriek obvineniam, že sa Kremeľ podieľal na ovplyvňovaní volieb prezidenta v USA, ktoré Moskva popiera, sa začína už aj ruská vláda obávať Trumpovych malých „bojov“ na domácej pôde. 
     
    Andrej Fedorov a bývalý poslanec Sergej Markov, ktorý je stále napojený na kremeľské politické kruhy, sa zhodujú, že v ruskej vláde panujú stále väčšie pochybnosti, či sa Trumpovi podarí vylepšiť rusko-americké vzťahy tak, ako všetci dúfali pred jeho nástupom do Bieleho domu. 
     
    Údajné prepojenie ľudí blízkych Trumpovi s Kremľom preverujú úrady v USA. O miesto už preto prišiel poradca pre vnútroštátnu bezpečnosť Mike Flynn, ktorý vraj zavádzal, keď tvrdil viceprezidentovi, že sa v vlani v decembri nerozprával s ruským veľvyslancom v USA. Ešte počas kampane pred voľbami prezidenta musel pre podozrenie z napojenia na proruské aktivity na Ukrajine odstúpiť aj šéf Trumpovej prezidentskej kampane Paul Manafort. 
     
    Aj súčasný šéf diplomacie Spojených štátov Rex Tillerson, ktorý nebol predtým v politike, má mimoriadne dobré vzťahy s Ruskom, kde mal v minulosti obchodné záujmy. Práve Moskva bude podľa Fedorova z uvedených dôvodov „akousi banánovou šupkou pre Trumpa a preto by sme sa mali vyhnúť akýmkoľvek krokom, ktoré by uškodili Trumpovi“.
     
    Je jasné, že nový prezident USA nemôže pred Ruskom skloniť hlavu a to sa podľa bývalého zástupcu ruského ministra zahraničných vecí prejaví aj počas bilaterálneho stretnutia v Kremli. „Trump nemôže prísť na stretnutie s Putinom ako porazený, najprv musí vyriešiť domáce problémy,“ tvrdí Fedorov. 
     
    Obavy robí Rusom aj neustály boj, ktorý Trump vedie proti médiám. Fedorov tvrdí, že americký prezident sa pohybuje na veľmi tenkom ľade. „Je to riskantná hra,“ dodal. Kremeľ však veci neberie na ľahkú váhu. „V žiadnom prípade sa na tom nesmejeme. Situácia je veľmi vážna a celý (Putinov) tím je nervózny,“ uviedol bývalý ruský premiér Michail Kasjanov. 
     
    - Reklama -