Rusko-iránska aliancia má veľké plány. Napravíme, čo napáchali USA, zaznelo

    0
    Iránsky prezident Hassan Rúhání a prezident Ruskej federácie Vladimír Putin (Autor: SITA)

    V stredu 12. júla zakotvila ruská námorná flotila v kaspickom prístave Anzali v severnom Iráne. Podľa iránskej informačnej agentúry Mehr priviezla ruská flotila správu o „mieri a priateľstve“ a z iránskej strany ju čakalo vrelé privítanie.

    Táto návšteva je podľa iránskej agentúry súčasťou programu, v rámci ktorého sa medzi sebou Rusko s Iránom snažia prehĺbiť vojenskú spoluprácu. Ide už o piatu návštevu ruskej flotily v iránskom prístave.

    Os Moskva – Teherán

    O prehlbujúcich sa vzťahoch medzi Moskvou a Teheránom svedčí aj nedávne vystúpenie jedného z vysokopostavených iránskych činovníkov, ktorý sa o spolupráci s Ruskom vyjadril viac ako pozitívne.

    Tajomník Bezpečnostnej rady Iránskej islamskej republiky Ali Shamkhani vystúpil v rámci besedy s Fondom štúdie Iránu a Eurázie, kde hovoril o politickej evolúcii regiónu Blízkeho východu. Zameral sa predovšetkým na situáciu v Sýrii a rusko-iránske vzťahy.

    Spolupráca medzi Iránom a Ruskou federáciou sa podľa Shamkhaniho neobmedzuje len na predaj zbraní, čo je iba jeden z mnohých aspektov črtajúcej sa aliancie.

    „Z nášho pohľadu začala vzájomná spolupráca medzi Iránom a Ruskom získavať strategické kontúry už v momente, keď sa Ruská federácia začala prvýkrát aktívne angažovať v Sýrii v role aktéra vystupujúceho proti terorizmu. Už v tom čase sa začalo utvárať naše partnerstvo v obrannej a vojenskej sfére,“ cituje slová iránskeho tajomníka ruský server Inosmi.ru.

    Strategický charakter vzájomných vzťahov oboch mocností podľa iránskeho činovníka znamená, že medzi lídrami oboch krajín dochádza k pravidelným schôdzkam. Vzájomné kontakty udržujú aj generáli vojenských štábov, rady národnej bezpečnosti a obranných zložiek.

    Spolupráca medzi Iránskou islamskou republikou a Ruskou federáciou má pre obe krajiny a celý región vraj taký význam, že sa dá hovoriť o vytvorení regionálnej koalície, ktorej cieľom bude zaistenie bezpečnosti nielen v regióne Blízkeho východu, ale aj na celom svete.

    „Na príklade spoločného postupu Iránu, Ruska, Iraku, Sýrie a libanonskej skupiny Hizballáh v Sýrii môžeme vidieť, ako sa celkovo zmenil pomer síl, ako sa teroristi po dlhých rokoch postupu vpred začali sťahovať, ako došlo k oslobodeniu Aleppa,“ uviedol Shamkhani.

    Hlavné je podľa iránskeho vysokopostaveného funkcionára to, že sa vojenská spolupráca medzi Ruskom a Iránom rozrastá aj do politickej sféry. Dôvodom je podľa neho fakt, že obe mocnosti vidia budúcnosť regiónu podobne.

    „Negatívna rola Spojených štátov a nimi vytvorenej koalície na Blízkom východe je v tomto smere kľúčová. V opozícii sa totiž vytvorila aliancia pre boj proti terorizmu, v rámci ktorej si všetky zúčastnené strany vzájomne vymieňajú svoje cenné skúsenosti,“ dodal.

    - Reklama -