Rusko i Únia by mali upustiť od sankcií, vyhlásil Zeman

    0
    Miloš Zeman (Autor: Hans Štembera)

    “Domnievame sa, že spoločným záujmom by zodpovedala normalizácia vzťahov medzi EÚ a Ruskom,” uviedol Putin, ktorý dodal, že Zemana na stretnutí oboznámil aj s ruským videním perspektív urovnania situácie na Ukrajine.

    Podľa agentúry RIA Novosti Zeman na schôdzke s Putinom uviedol, že “v jeden prekrásny deň so sankciami treba skoncovať”.

    EÚ uvalila na Rusko v roku 2014 súbor sankcií voči fyzickým i právnickým osobám po tom, ako Rusko pripojilo Krymský polostrov k svojmu územiu.

    Podľa agentúry TASS Zeman vyzval Rusko i krajiny Západu, aby upustili od vzájomných sankcií.

    Zeman pred novinármi upozornil, že ekonomická spolupráca medzi Českom a Ruskom sa rozvíja napriek sankciám. Súčasne dodal, že “to však neznamená, že som sa so sankciami zmiernil”.

    Novinárom Zeman pripomenul, že je odporcom reštrikcií, a to dlhodobo, a to nielen sankcií EÚ voči Rusku, ale aj Ruska vo vzťahu k EÚ.

    Putin dodal, že Zemana informoval aj o výsledkoch svojej schôdzky so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom, o ruských plánoch boja s terorizmom v Sýrii a “o zajtrajšej trojstrannej schôdzke s prezidentmi Iránu a Turecka”.

    Ruský prezident na stretnutí so Zemanom informoval, že pod kontrolou vládnych síl je už viac ako 98 percent územia Sýrie. Putin uviedol, že v Sýrii ešte existujú “ohniská odporu”, ktoré “však rýchlo miznú pod údermi” ruského letectva a sýrskych spojencov.

    Agentúra RIA Novosti podotkla, že Sýriu a Putinovo rokovanie s Asadom predostrel ako tému rokovaní Zeman, ktorý vyhlásil: “Vyhrali ste v Sýrii, pretože on (Asad) ovláda prakticky celé územie Sýrie s výnimkou niekoľkých jej častí”. “Ale, koniec koncov, (Asad) je demokraticky zvolený prezident,” vyhlásil Zeman.

    Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ešte pred stretnutím oboch prezidentov uviedol, že Putin si vysoko cení zainteresovanosť českého prezidenta na rozvoji dvojstrannej spolupráce, čoho dôkazom je aj početná delegácia českých podnikateľov.

    Zeman na schôdzke s Putinom vyhlásil, že pre veľký záujem podnikateľov o cestu do Ruska bolo treba prenajať ďalšie lietadlo.

    - Reklama -