Rusko dáva Západu košom v otázke sankcií. My sme s tým nezačali, znie z Moskvy

    0
    Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (Autor: TASR)

    “My sme so sankciami nezačali. Takže nie je na nás, aby sme ich rušili,” povedal Lavrov. Týmto vyjadrením reagoval na návrh svojho rakúskeho rezortného partnera Sebastiana Kurza, ktorý je v roku 2017 úradujúcim predsedom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

    Kurz chce, aby sa Európska únia a Rusko zapojili do vzájomného, recipročného procesu: kroky k vyriešeniu ukrajinského konfliktu by mali vyústiť do postupného rušenia sankcií uvalených Európskou úniou na Moskvu.

    EÚ a USA sankcionujú Rusko za anexiu ukrajinského polostrova Krym a za podporu vzbúrencov bojujúcich na východe Ukrajiny proti armáde. Moskva na sankcie zareagovala odvetným opatrením – zákazom dovozu poľnohospodárskych produktov z krajín EÚ.

    Lavrov pre rakúsky týždenník však konštatoval, že Kurza i OBSE bude podporovať v ich snahách o vyriešenie ukrajinskej krízy. “Hlavnou úlohou pre tento rok je obnoviť dôveru a možnosti na vyrovnaný dialóg, a prijímať kolektívne bezpečnostné rozhodnutia,” povedal Lavrov, majúc na mysli spoluprácu s OBSE.

    Nová americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová vo štvrtok odsúdila “agresívne akcie” Ruska na Ukrajine, čo je v kontraste s miernejším postojom prezidenta USA Donalda Trumpa voči Moskve.

    Trumpove vyhlásenia dali nádej na lepšie bilaterálne vzťahy, uviedol pre magazín Profil Lavrov – dodal však, že “ešte musíme počkať, kým predstavitelia novej americkej administratívy zadefinujú priority svojej zahraničnej politiky”.

    - Reklama -