Rusko bude zrejme chýbať na Eurovízii

    0
    Posledná víťazka Eurovízie - ukrajinská speváčka Džamala (Autor: Facebook, Jamala | ???????)

    V reakcii na zákaz vstupu pre nominovanú ruskú speváčku Juliju Samojlovovú, ktorej ukrajinská strana odmietla umožniť účasť na súťaži kvôli jej skoršiemu vystúpeniu na polostrove Krym, o tom dnes informoval prvý kanál ruskej televízie.

    V Moskve, (ale aj v Kyjeve) sa rozhodli už skôr, že neprijmú kompromisnú ponuku Európskej vysielacej únie (EBU) o vystúpení Samojlovovej prostredníctvom telemostu. Ruská strana označila teraz za úplne neprijateľnú aj možnosť vyslať do súťaže iného interpreta.

    Diskriminácia Samojlovej pripútanej na invalidný vozík je, ako zdôraznila ruská strana, v rozpore s pravidlami a princípmi danej súťaže.

    Ukrajinské úrady zakázali 27-ročnej ruskej speváčke vstup na územie krajiny, a to na obdobie troch rokov. Zdôvodnili ti tým, že Samojlovová v roku 2015 vystupovala na Kryme, ktorý Rusko anektovalo rok predtým.

    Podľa uznesenia ukrajinskej vlády musia mať totiž cudzinci osobitné povolenie na návštevu polostrova, ktorá Samojlovová nemala. Výnimku v danom prípade Kyjev odmietol učiniť.

    Kremeľ už skôr zákaz odsúdil ako “absolútne nespravodlivý” a obvinil Ukrajinu zo znevažovania tejto súťaže, ktorej interné pravidlá vylučujú akékoľvek politické gestá.

    - Reklama -