Rusko-americké pranie špinavých peňazí? FBI vyšetruje na Cypre podozrivé bankové prepojenia

    0
    Ilustračná foto. (Autor: flickr.com)

    FBI momentálne skúma spisy, respektíve bankové detaily, o bohatých ruských klientoch banky FBME, ktorí mali cez cyperské banky posielať veľké sumy peňazí do Spojených štátov.

    Bankový dom má momentálne už svoje pobočky zatvorené, a hoci firma FBME (Federal Bank of the Middle East) má sídlo v africkej Tanzánii, až 90 % jej bánk sídlilo práve na Cypre.

    FBME nemá dobrú povesť a problémy mala už v minulosti. Ako spomína denník New York Post vo svojom článku, americkí právnici „sa snažia zistiť, ako ukradnuté ruské vládne fondy mohli skončiť na realitnom newyorskom trhu vo forme investícií“.

    Ďalším čriepkom do mozaiky je posledný prípad, ktorý sa má týkať už spomínaného Manaforta, ako aj jeho obchodného partnera Ricka Gatesa. Manafort s Gatesom mali údajne preprať milióny dolárov od ruských donorov práve prostredníctvom cyperských bánk.

    Hovorca FBME uviedol, že Manafort nebol nikdy klientom ich spoločnosti. Banka sa rovnako tak ohradila voči akýmkoľvek nezákonným praktikám.

    „FBME sa nikdy nepodieľala na praní špinavých peňazí. Naša banka sa vždy riadila nariadeniami z dielne EÚ, respektíve Cypru, ktoré mali za cieľ zabezpečiť ochranu pred praním špinavých peňazí. Tento fakt potvrdzujú aj viacerí nezávislí audítori,“ uvádza vo svojom vyhlásení FBME.

    - Reklama -