Ruskí turisti uvideli na Staromestskom námestí stánok Pražského Majdanu. Vyriešili to po svojom…

    0
    Vianočné trhy na Staromestskom námestí v Prahe (Autor: TASR)

    Na jar 2014 neoznačení vojaci v zelených mundúroch obsadili dôležité pozície na ukrajinskom polostrove Krym a od tej chvíle to s polostrovom išlo dolu kopcom. Aspoň z pohľadu Ukrajincov, ktorým polostrov patril. Ruský prezident spočiatku popieral, že by „zelení mužíci“ boli Rusi, ale neskôr to priznal. Podobných „zelených mužíkov“ dnes vidíme v samozvanej Doneckej ľudovej republike, kde prebieha boj o moc.

    Ale späť ku Krymu. Ukrajina anexiu tohto polostrova Ruskom nikdy neuznala. Európska únia uvalila za Krym na Rusko sankcie, ktoré trvajú dodnes, hoci sa napríklad český prezident Miloš Zeman opakovane zasadzoval o ich zrušenie. Aktivisti z Pražského Majdanu dodnes pripomínajú neprávosti, ktoré sa podľa ich názoru odohrávajú na Ukrajine.

    Činnosť týchto aktivistov sa ani trochu nepáčila niekoľkým Rusom, ktorí sa dostali s ľuďmi z Pražského Majdanu do potýčky. „Krym je náš,“ vykrikovali Rusi, ktorí neboli vôbec nadšení z toho, že si ich ľudia nahrávali na kameru. Tomu sa snažili zabrániť a strkali do aktivistov.

    „Dňa 26. 11. 2017 sme na Pražskom Majdane zažili nepríjemný incident. K stánku prišla skupina Rusov a po krátkej slovnej výmene názorov dvaja z nich vtrhli do stánku, kde sa vyhrážali, že ,Rusko je sila, keď bude treba, urobíme tu poriadok‘. Vrhali sa mi po fotoaparáte. A dozvedeli sme sa, že ,Krymnaš‘. Všetci majdanisti sú v poriadku,“ prezradila za aktivistov Soňa Pospíšilová na sociálnej sieti Facebook.

    Zdroj: Facebook/Sona Pospíšilová

    - Reklama -