Ruskí trolovia dokážu v USA ovplyvniť čokoľvek. Web britskej ľavice prináša desivé odhalenia

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Ruskí trolovia sa vraj snažia ovplyvňovať nálady v spoločnosti, respektíve prehlbovať názorové rozdiely v spoločnosti vyzdvihovaním kontroverzných tém. Snažili sa o to nielen pred prezidentskými voľbami v roku 2016, keď podľa denníka publikovali texty v prospech Donalda Trumpa, ale pokračujú vo svojej činnosti aj po voľbách. Využívajú napríklad spory o to, či by mali hráči amerického futbalu počas zápasu pri americkej hymne stáť alebo kľačať.

    Súčasný 45. prezident USA Donald Trump kritizoval niektorých hráčov, ktorí pri hymne kľačali, ale dočkal sa toho, že sa k svojim kolegom pridávali ďalší a ďalší futbalisti. Keď sa s podobným správaním počas zápasu stretol viceprezident Mike Pence, zo zápasu demonštratívne odišiel. Tieto trenice vraj ruskí trolovia umne využívajú.

    Donald Trump

    Donald Trump Zdroj: TASR

    Rusi sa vraj snažia oslabiť sociálnu štruktúru americkej spoločnosti tým, že poukazujú na rasové problémy, spory v oblasti vyznania alebo príjmov. Ruskí trolovia sa skrátka zameriavajú na všetky rozdiely, ktoré môžu byť zneužité. Nepodporujú však jednu konkrétnu politickú stranu. Len na sociálnej sieti Facebook údajne vstúpili do debaty s miliónmi ľudí a snažili sa ich ovplyvniť ako voličov.

    Rusi na to vraj využívali veľké množstvo falošných účtov na sociálnych sieťach. Prostredníctvom nich oživujú tému moslimov, presadzovania práva šaría v USA či vlasteneckého odporu proti nelegálnym prisťahovalcom. Na paškál si berú aj homosexuálov, respektíve celú LGBT komunitu.

    „Viac ako 300-tisíc amerických veteránov zomrelo, lebo sa nedočkali zodpovedajúcej starostlivosti. Myslia si azda naši liberáli, že si utečenci zaslúžia pomoc viac ako naši veteráni?“ pýtajú sa napríklad ruskí trolovia v USA manipulatívne. Šíria aj otázky, prečo by mali Spojené štáty vydávať peniaze na utečencov, keď krajina nemá dosť peňazí ani pre americké deti.

    Facebook nedávno priznal, že Rusi si nakupujú reklamný priestor v naozaj veľkých objemoch. Ide o tisíce reklám. Rusi sa údajne snažia ovplyvňovať názory na sociálnych sieťach Facebook, Twitter, Instagram, ale dokonca aj v hre Pokémon Go.

    Zlatou baňou pre ruských trolov je účet amerického prezidenta Trumpa. Ten prostredníctvom sociálnej siete Twitter rozšíril niekoľko kontroverzných výrokov, pre ktoré v mnohých ľuďoch vzkypela žlč.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -