Ruského novinára odvliekli na psychiatriu. Priviazali ho k posteli a pichajú mu injekcie

    0
    Vlajka Ruska (Autor: Hans Štembera)

    O celom prípade informoval verejnosť aktivista Alexander Boldyrev na svojom Facebooku. „Zabúchali mu na dvere a predstavili sa ako pracovníci plynárenskej spoločnosti. Keď im potom otvoril dvere, už sa predstavili ako zdravotníci z psychiatrickej kliniky. Prevoz sa uskutočnil za použitia hrubej sily,“ napísal aktivista.

    Sestra Vorobjovského Lidija médiám povedala, že mu pracovníci psychiatrickej liečebne „vykrútili ruku a násilne ho zavliekli do auta“.

    Tlačový hovorca oblastnej polície neskôr vyhlásil, že Vorobjovského odviezli do psychiatrickej liečebne na príkaz súdu, podrobnosti však neuviedol. „V administratívnom oddelení nemocnice povedali, že pacienta nehospitalizovali z ich iniciatívy,“ uvádza novayagazeta.ru.

    Zástupca primára nemocnice údajne po hospitalizácii pacienta odovzdal jeho dokumenty súdu. Po niekoľkých dňoch sa Vorobjovský rozhodol na znak protestu proti počínaniu ruských úradov vyhlásiť hladovku. O tom na svojej facebookovej stránke informoval ďalší aktivista zo Strany progresu Anatolij Kravčenko.

    „Vorobjovský sa cíti veľmi dobre, ale doktori ho aj napriek jeho výbornému zdravotnému stavu nechcú z nemocnice prepustiť,“ napísal Kravčenko.

    Právna zástupkyňa aktivistu Olga Gniezdilova vyhlásila: „Môjho klienta v nemocnici priviazali za ruky a za nohy k posteli. V takom stave bol vraj nútený stráviť tri hodiny. Pichajú mu do tela injekcie a podávajú všelijaké preparáty, ktorých pôvod nám nechcú prezradiť.“

    „Najprv sme sa domnievali, že jeho zadržanie malo preventívny charakter a bolo spojené s oslavami 9. mája, ktoré by mohol Dmitrij podľa mienky úradov nejakým spôsobom narušovať. Dnes je už však 10. mája a stále ho nechcú prepustiť,“ dodala právna zástupkyňa aktivistu.

    Tento prípad potom prirovnala k udalostiam v Petrohrade z čias pred desiatimi rokmi, keď pred konaním samitu G8 dochádzalo v meste k masovému zadržiavaniu aktivistov.

    Spravodajský server newsru.com s odvolaním sa na ukrajinské úrady uviedol, že na hraničnom prechode s Ukrajinou požiadal o politický azyl ruský opozičný aktivista Alexander Šelkovenkov, ktorého v minulosti veľakrát zadržali pre účasť na nepovolených demonštráciách v Moskve, a to aj na podporu Ukrajinky Nadiji Savčenkovej väznenej v Rusku. Vlani dostali podľa servera politický azyl na Ukrajine štyria Rusi.

    - Reklama -