Ruské stíhačky narušili náš vzdušný priestor. Nech sa to už neopakuje, varuje Turecko

    0
    Ilustračné foto: Sýria, krajina je zničená vojnou (Autor: SITA)

    Najnovšie zapojenie Ruska do bojov proti Islamskému štátu sa nepozdáva spojencom na Západe a v Perzskom zálive, ale sýrsky prezident je zatiaľ spokojný a pochvaľuje si pomoc Moskvy. S tou však prichádza aj medzinárodná kritika zo strany odporcov Kremľa a sýrskej opozície, ktorá bojuje proti prezidentovi Asadovi už 4 roky. Od chvíle, keď začali ruské stíhačky útočiť v Sýrii, sa objavujú správy o tom, že ich cieľom nie sú len militanti z Islamského štátu, ale aj takzvaná umiernená opozícia, ktorá sa snaží zvrhnúť prezidenta od roku 2011.

    Ruskú ofenzívu, ktorú Moskva označuje za pomoc spojencom v regióne, najnovšie obvinili z nekalých úmyslov Turci. Podľa Ankary ruské bojové stíhačky údajne narušili turecký vzdušný priestor. Rezort diplomacie uviedol, že k ruským strojom vyštartovali dve stíhačky typu F-16, keď prekročili vzdušný priestor v provincii Hatay, ktorá leží pri hraniciach so Sýriou. Ankara si po incidente zavolala na koberček ruského veľvyslanca, aby celú vec vysvetlil. Turecko vyzvalo ruskú stranu, aby sa podobné incidenty v budúcnosti neopakovali.

    Turecko poslalo oficiálny protest aj ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi, v ktorom varuje, že o prekročení vzdušného priestoru ruským bojovým lietadlom bude rokovať s partnermi v NATO. „Ruské narušenie tureckého vzdušného priestoru nám robí obavy. Británia a ďalší spojenci v NATO stoja v tejto veci po boku Turecka,“ uviedol po  incidente britský veľvyslanec v Turecku pre denník The Guardian.

     

    - Reklama -