Ruské lietadlá poskytujú podporu kurdským jednotkám

    0
    Ruská stíhačka Su-34 vypúšťa bombu v Sýrii (Autor: SITA)

    Podľa agentúry Interfax o tom ešte v nedeľu informoval generálmajor Jevgenij Poplavskij, ktorý spresnil, že ruské lietadlá uskutočnili 672 misií, čím poskytli podporu kurdským a iným dobrovoľníkom bojujúcim proti IS v oblasti východe o rieky Eufrat.

    Poplavskij sa podľa Interfaxu v nedeľu zúčastnil na stretnutí i kmeňových vodcov zo sýrskej provincie Dajr az-Zaur.

    Informoval po ňom, že okrem leteckej podpory kurdských pozemných operácií ruskí vojenskí poradcovia z ruskej základne Humajmím pomáhali Kurdom aj pri koordinácii ich bojových operácií v priestore ležiacom východne od Eufratu. Dodal tiež, že ruskí vojenskí poradcovia a predstavitelia kmeňov z oblasti východne od Eufratu tvoria spoločný štáb, ktorý riadi operácie proti IS.

    Zástupca kurdských oddielov v oblasti, Mahmúd Núrí, podľa Interfaxu povedal, že príslušníci kurdských milícií v Sýrii bojovali proti IS pod ruským velením. Vyhlásil, že kurdskí členovia spoločného štábu považujú okresy ležiace na východe provincie Dajr az-Zaur za “neoddeliteľnú súčasť Sýrie”. Uviedol tiež, že kurdské oddiely sú pripravené poskytnúť ochranu ruským vojakom nachádzajúcim sa na východnom brehu rieky Eufrat.

    Agentúra AP uviedla, že Poplavského vyhlásenie zverejnené v pondelok ministerstvom obrany, svedčí o snahách Moskvy posilniť svoje väzby s Kurdmi.

    - Reklama -