Ruské a sýrske letectvo vraj zhadzuje na Ghútu barelové bomby, ľudia čakajú na smrť, medzi obeťami sú aj deti

    0
    Zranený muž leží pod troskami budovy po útokoch sýrskych vládnych síl a ich spojencov na východnú Ghútu pri Damasku (Autor: TASR)

    Sýrske a ruské letectvo ničí obyvateľov enklávy východná Ghúta masívnym bombardovaním, len počas pondelka a utorka si vyžiadalo 250 mŕtvych a približne 1 200 zranených. Server Aktuálně.cz informoval, že počas stredy pribudlo ďalších päťdesiat obetí. V oblasti východne od Damasku päť rokov v obkľúčení vládnych vojsk žije okolo 400-tisíc ľudí. V auguste 2013 tam zomrelo vyše tisíc miestnych po útoku sarinom, ktorý vyšetrovatelia Organizácie Spojených národov pripísali režimu Bašára Asada.

    Humanitárna situácia v enkláve je podľa OSN, ktorá žiada prímerie, katastrofálna. Ľudia nemajú kam utiecť pred bombardovaním a sú úplne odrezaní od potravín, liekov a palív. „Lietadlá a vrtuľníky sú neustále na oblohe,“ opisuje bombardovanie agentúre Reuters záchranár Sirádž Mahmúd.

    Mnoho ľudí tam tak bez akejkoľvek možnosti úniku doslova čaká na smrť. „Čakáme, až na nás príde rad zomrieť. To je jediné, čo môžem povedať,“ povedal zúfalý dvadsaťdvaročný Bilál Abú Saláh, ktorého manželka je v piatom mesiaci tehotenstva a čaká ich prvé dieťa. Cieľom náletov sú tiež nemocnice, trhoviská, husto osídlené štvrte, podobne, ako to bolo počas roku 2016 vo východnom Aleppe.

    Sýrska armáda sa následne mesta zmocnila, po dohode sa zvyšní civilisti aj ozbrojení povstalci presunuli inam. Sýrsky režim znovu používa takzvané barelové bomby naplnené chemikáliami a kusmi kovu. Podobne si to vraj ruský minister zahraničia Sergej Lavrov predstavuje aj vo východnej Ghúte. „Chceme našu skúsenosť získanú pri oslobodzovaní Aleppa použiť v Ghúte,“ povedal.

    Dve povstalecké organizácie, ktoré ovládajú východnú Ghútu, s Ruskom podpísali na konci minulého roka dohodu o deeskalácii konfliktu. Podľa nemeckého denníka Spiegel sa zrejme sýrska armáda za pomoci Hizballáhu a iránskych Revolučných gárd chystá na pozemný útok na východnú Ghútu. Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyzval na prímerie, ktoré by umožnilo civilistom evakuáciu.

    Celý text nájdete na webe Aktuálně.cz.

    autor: nab

    - Reklama -