Rusi zvažujú krok, ktorý budú Američania zrejme rozdýchavať len veľmi ťažko. Pozrite sa, o čo ide

    0
    Vlajka Ruska (Autor: Hans Štembera)

    Moskva v júli oznámila Spojeným štátom, aby znížili počet členov diplomatického a technického personálu pracujúceho v Rusku približne o 60 percent, teda na 455 zamestnancov.

    To bol ďalší znak zhoršujúcich sa vzťahov medzi oboma krajinami, pripomenula agentúra Reuters.

    Počet 455 zamestnancov mal odzrkadľovať celkový počet ruských diplomatických pracovníkov pôsobiacich v USA, ktorý však zahŕňal aj rukých občanov pracujúcich pri OSN v New Yorku, povedal pre RIA Novosti šéf oddelenia ministerstva pre Severnú Ameriku Borisenko.

    “Fakt, že sme v lete do uvedeného počtu zarátali aj ľudí pracujúcich v ruskej misii pri OSN, bola naša dobrá vôľa,” povedal Borisenko.

    “Ak to neoceňujú, máme plné právo znížiť… počet diplomatov USA,” uviedol a dodal, že Moskva prestane započítavať ruský diplomatický personál pri OSN, keď bude odhadovať paritu medzi oboma štátmi.

    “V takom prípade by mohol klesnúť počet amerických (diplomatických) pracovníkov v Rusku na úroveň 300 i menej,” spresnil Borisenko.

    Podľa slov hovorkyne veľvyslanectva USA v Moskve Marie Olsonovej Washington dúfa, že po splnení požiadaviek Ruska by mohli obe krajiny prestať podnikať odvetné opatrenia, informovala neskôr agentúra RIA Novosti.

    “Zhoršovanie vzťahov neprospieva záujmom žiadnej z oboch strán. Dúfame, že úpadok vo vzťahoch sa už zastaví,” povedala Olsonová.

    - Reklama -