Rusi sú v Sýrii, vieme, kde sú ich tanky, vyhlásil Pentagón

    0
    Boje v Sýrii (Autor: SITA)

    Hovorca Jeff Davis však odmietol poskytnúť ďalšie informácie o ruských vojakov a zariadeniach v Sýrii. Uviedol iba, že ide o “neustály prúd”, pričom prítomnosť bojových stíhačiek ani útočných vrtuľníkov nebola zatiaľ potvrdená. “Pohyb ľudí a vecí naznačuje, že južne od Lázikíje zrejme plánujú zriadiť predsunutú leteckú základňu,” uviedol hovorca Pentagónu.

    Spojené štáty vítajú účasť Ruska v celkovom ťažení proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS) v Sýrii a Iraku, avšak nie v prípade, ak tým dochádza k vojenskej podpore sýrskej vlády, prízvukoval Davis. USA sú podľa skoršej správy Reuters presvedčené, že Rusko presunulo na základňu aj svoje tanky typu T-90.

    Prítomnosť ruských vojakov v Sýrii však dnes poprel sýrsky veľvyslanec v Moskve Rijád Haddád, označiac tieto informácie za “klamstvo”, uvádza Reuters s odvolaním sa na agentúru TASS. “S Ruskom spolupracujeme v rozličných oblastiach vrátane tej vojenskej už 30-40 rokov. Dostali sme zbrane a vojenské vybavenie; všetko v súlade s dohodami uzatvorenými medzi našimi krajinami. Špekulácie o prítomnosti ruských vojakov na území Sýrie sú však klamstvom, ktoré rozširuje Západ,” uviedol Haddád.

    - Reklama -