Rusi si budú musieť dávať väčší pozor na jazyk. Za urážku národnej hymny im možno bude hroziť basa

    0
    Vladimir Putin, prezident Ruskej federácie (Autor: SITA)

    Predseda výboru federálneho zhromaždenia Vadim Tyulpanov a jeden z troch autorov zákona tento týždeň oznámil, že súd dal zelenú návrhu trestať „znesvätenie hlavného hudobného symbolu Ruska“.

    Kremeľ zatiaľ oficiálne nepotvrdil, či sa pod zákon už podpísal aj prezident Vladimir Putin. Ak ho však schváli, hymna dostane rovnakú zákonnú ochranu ako napríklad vlajka či armádna uniforma.

    V súčasnosti môžu Rusi, ktorí znevážia svoju hymnu, dostať pokutu od 45 do 2200 dolárov. Po schválení zákona bude previnilcov podľa Newsweek čakať rok väzenia alebo verejnoprospešných prác. Návrh zákona ako urážku hymny poníma „úmyselné skreslenie hudobného usporiadania alebo textu štátnej hymny Ruskej federácie počas verejných vystúpení, alebo zverejnené v médiách a v tlači vrátane elektronických a telekomunikačných sietí, ako je internet“.

    Ruskú hymnu prepísali niekoľkokrát, jej melódiu používal aj Sovietsky zväz a vtedajší text obsahoval aj chválu na Stalina. Po jeho smrti tieto slová v 70. rokoch z hymny vypustili. Po rozpade Sovietskeho zväzu sa hymna v roku 1990 kompletne zmenila, Vladimir Putin obnovil pôvodnú melódiu v roku 2000. Namiesto „nezničiteľnej únie“ a „nesmrteľných myšlienok komunizmu“ sa v novej verzii spomína „posvätné“ a „milované“ Rusko. 

    Ruská hymna Zdroj: YouTube/Mario Mangione

    - Reklama -