Rusi majú na rukách krv, mali by sa hanbiť, udrel novinár v ČT. Trump vraj zachránil tvár USA

    0
    Ruskí vojaci v Sýrii (Autor: SITA)

    „Spojené štáty sa dostali do takej pozície, že teraz musia povedať, či má Amerika nejakú dlhodobú stratégiu, či si dokáže predstaviť usporiadanie s Asadom, prípadne s Ruskom, či v tomto riešení budú počítať aj so Saudskou Arábiou, Tureckom, Iránom a ďalšími regionálnymi mocnosťami, ktoré sa v konflikte angažujú,“ uviedol Marjanovič.

    „Na prvý pohľad to môže vyzerať, že je to celé dôsledok impulzívneho konania Donalda Trumpa, ktorého dokáže naštvať to, čo počuje v televízii, a hneď beží na Twitter. Ale on bol naozaj šokovaný fotografiami, ktoré mu predložili. Zvolal si svoj štáb a povedal im: Pripravte mi na stôl varianty, čo môžeme urobiť. Oni mu pripravili dva, tri, štyri návrhy a on si vybral ten najmiernejší z nich,“ pokračoval Marjanovič.

    Trump zachraňuje tvár USA na Blízkom východe

    Hoci si Trump vybral v podstate tú najmiernejšiu reakciu, keby sa dnes štáty ako KĽDR alebo Irán rozhodli prekročiť červené línie, musia počítať s tým, že príde reakcia.

    „Môžu si povedať, že časy, keď v Bielom dome vládol Barack Obama, ktorý najprv všetko sto rokov riešil so svojimi poradcami a nakoniec aj tak nič neurobil, sa skončili. Donald Trump ukázal, že vie byť iný, že sa vie rozhodnúť zo dňa na deň, že je iný ako Obama,“ podotkol hosť.

    Trump v podstate zachraňuje tvár USA na Blízkom východe, lebo aj Obama hrozil, že príde odveta, keď dôjde k prekročeniu červenej línie. To sa stalo a Obama neurobil nič. Trump to napravuje.

    Otázka je, ako sa budú ďalej správať Rusi. „Rusi by sa mali hanbiť za to, čo robia, lebo je to režim, ktorý má na rukách krv. Oni chcú Asada udržať pri moci len preto, že im sľúbil, že v krajine ponechá tie ich dve základne. Rusi by si mali rozvážiť, či budú ďalej hájiť tento režim. Oni si síce môžu hovoriť: Haha, my sme opäť veľmoc a s nami sa musí počítať; ale svet sa na Rusko pozerá inak,“ vyhlásil komentátor. Ak bude Rusko pokračovať v obhajobe Bašára Asada, Kremeľ riskuje, že sa dostane do podobnej situácie ako Asad, varoval hosť.

    Ocenil však, že Trump ukázal, že nie je vo vleku Kremľa, pretože útok Washingtonu sa teraz Moskve rozhodne nehodil. Ponúka sa však vraj aj teória, že republikáni dali Rusom tip, ako sa zachovať alebo nezachovať. „My nevieme, či republikáni náhodou nedávali Rusom tipy,“ špekuloval hosť.

    Nesmieme konečne zabúdať na záujmy regionálnych mocností na Blízkom východe. Irán má podľa Marjanoviča jediný cieľ – chce sa dostať čo najbližšie k Izraelu a dozerať naň. Izraelčania z toho majú veľké obavy a tentoraz sa ich záujmy zhodujú so Saudskou Arábiou, ani Saudovia nevidia radi rast moci Iránu. Ďalším hráčom je Turecko, ktoré má v regióne vlastné záujmy predovšetkým vo vzťahu ku Kurdom, čo celú vec komplikuje.

    Celý rozhovor si môžete pozrieť TU.

    - Reklama -