Rumunský premiér popiera, že by hovoril o vešaní príslušníkov maďarskej menšiny

    0
    Rumunská metropola Bukurešť (Autor: Facebook, Bucharest)

    Tudose podčiarkol, že ako Rumun rozhodne trvá na tom, že na žiadnej úrovni, ani v rámci rozhovorov, nemôže byť témou vyjednávania integrita Rumunska, nemôže byť reč o autonómii niektorej časti krajiny.

    “Keď som hovoril o viatí vlajky (Maďarov), poukazoval som na štátne orgány, ktoré musia uplatniť zákon. Vedľa vlajky bude viať ich mandát, ak neuplatnia zákon. Hovoril som o tomto, a nie o tom, že treba niekoho vešať,” povedal premiér pri príchode na schôdzku výkonného výboru Sociálnodemokratickej strany (PSD).

    Podľa MTI Demokratický zväz rumunských Maďarov (RMDZ) a maďarské politické strany vyzvali premiéra na ospravedlnenie, respektíve na odstúpenie. Podľa ich interpretácie Tudose priamo pohrozil vešaním sedmohradských Maďarov požadujúcich autonómiu.

    Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v pondelok označil za neprijateľné, aby v Európe 21. storočia hrozili smrťou kompletnému národnému spoločenstvu a ich vodcom.

    V súvislosti s vyjadreniami rumunského premiéra šéf maďarskej diplomacie zdôraznil, že maďarská vláda je povinná dať najavo, že podobné vyhlásenia považuje za úplne neakceptovateľné. “Premiér Rumunska sa diskvalifikuje z radov kultúrnych európskych politikov,” zdôraznil Szijjártó.

    “Zareagujem rovnako, ako som reagoval pri istej príležitosti, keď sa snažili (Maďari) vyvesiť vlajku. Jasne som vtedy povedal, že ak tam tá vlajka zaveje, vedľa nej budú visieť aj miestni zodpovední,” citovala MTI vyjadrenie Tudosea z minulej stredy pre spravodajskú televíziu Realitatea.

    - Reklama -