Ruky sú opuchnuté, nohy necítiť, chrbát je vystretý ako klinec. Srb si vyskúšal prácu na Slovensku a varuje

    0
    Ilustračné foto: Výroba áut na Slovensku (Autor: SITA)

    Opäť raz na všetko doplácajú slušní ľudia? Tak informuje skúsený srbský novinár Dragan Krsnik o živote jeho krajanov na území Slovenska. V centre celej záležitosti stoja pokútne pracovné agentúry aj slovenskí zamestnávatelia.

    Krsnik sa rozhodol pre trojmesačný pracovný experiment na Slovensku, aby si na vlastnej koži vyskúšal, aký osud zažívajú tisícky jeho krajanov vo fabrikách v srdci Európy.

    A pracovať pre naše fabriky podľa Krsnikovej reportáže rozhodne nie je ´med lízať´.

    Pôvodný článok TU

    Srbský novinár, ktorý sa inkognito zamestnal v galantskom Samsungu, opisuje nielen veľmi slabé platové podmienky pre balkánskych pracujúcich, ale tiež poriadne neférové praktiky srbských pracovných agentúr, ktoré na prácechtivých krajanoch ´veselo´ zarábajú.

    „Iba v továrni Samsung Corporation v meste Galanta je zamestnaných viac ako 1000 ľudí. A sú tam tiež Jasplastik, FM Logistic, SHC, Fine DNS a desiatky ďalších. Až 90 percent výrobných robotníkov v týchto továrňach sú občania Srbska!” píše v predmetnom článku Krsnik.

    A ako ďalej opisuje podmienky srbských robotníkov: „Ľudia, ktorí kývnu na akúkoľvek prácu, ktorú by im v Srbsku ponúkli, sa pozerajú na pás, ktorý sa nezastaví. Ruky sú opuchnuté, nohy necítiť, chrbát je vystretý ako klinec.“

    V posledných rokoch má však Slovensko čoraz vypuklejší problém s nedostatkom pracovnej sily a aj preto sú fabriky stále viac odkázané na nábor cudzincov.

    Navyše vo včerajšom rozhovore pre Parlamentné listy spomenul ďalšiu možnú komplikáciu do budúcnosti aj ekonomický analytik Ronald Ižip.

    „S tým, ako bude práca Slovákov drahšia, Slovensko prestane ekonomicky vynikať,“ upozornil.

    Celý rozhovor TU

    A na záver ešte jeden problém, hoci tu už ide skôr o etickú rovinu.

    Balkánci totiž robia často na Slovensku načierno, prípadne po skončení oficiálneho kontraktu. Minimálny počet hodín je 180, no výnimkou nie je ani 250 ´odmakaných´ hodín.

    Najväčšia koncentrácia Srbov by mala byť na juhozápade Slovenska, čo je aj logické vzhľadom na to, že autobusy plné budúcich zamestnancov našich fabrík prichádzajú práve cez maďarsko-slovenské hranice.

    - Reklama -