Rozsiahla bezpečnostná operácia po včerajšom útoku v Paríži. Prihlásil sa k nemu IS a odhalil identitu svojho bojovníka

    0
    Na snímke z videa policajti hliadkujú na bulvári Champs-Élysées v centre Paríža, kde došlo k streľbe vo štvrtok (Autor: TASR)

    Podľa informácií, ktoré sa podarilo získať tlačovej agentúre AP, patrí prehľadávaná nehnuteľnosť v Chelles rodine 39-ročného Karima Cheurfiho. 

    Dvaja nemenovaní predstavitelia polície predtým pre AP potvrdili, že hlavným podozrivým zo štvrtkového útoku je 39-ročný muž z východného predmestia Paríža, ktorý má záznam v trestnom registri.

    Denník Le Parisien uviedol, že Cheurfi bol v roku 2001 uznaný za vinného z útoku na policajta.

    K štvrtkovému útoku na Champs-Élysées došlo okolo 21.00 h potom, čo doposiaľ neidentifikovaný muž vystúpil z auta a spustil paľbu na stojace policajné hliadkovacie vozidlo, pričom jedného policajta usmrtil a ďalších dvoch vážne zranil. 

    Po útoku, pri ktorom podľa BBC utrpel zranenia aj náhodný okoloidúci, sa páchateľ pokúsil utiecť. Jeden zo zranených policajtov spolu s kolegom, ktorý sa nachádzal v blízkosti miesta činu, ho však na úteku zastrelili. Polícia celú Champs-Élysées po útoku úplne uzavrela a spustila rozsiahlu bezpečnostnú operáciu.

    K zodpovednosti za útok na Champs-Élysées sa prihlásil IS

    Extrémistická organizácia Islamský štát vyhlásila, že dnešný útok na parížskom bulvári Champs-Élysées, pri ktorom zahynul jeden policajt a ďalší dvaja utrpeli vážne zranenia, spáchal jej bojovník “Belgičan” abu Yusuf Beljiki. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

    Francúzsky prezident Francois Hollande po mimoriadnom zasadnutí bezpečnostnej rady štátu povedal, že štvrtkový útok v Paríži bol teroristickým činom. 

    Parížsky prokurátor Francois Molins dnes uviedol, že vyšetrovatelia stále preverujú, či páchateľ konal sám, alebo mal komplica. 

    Francúzske úrady totožnosť páchateľa údajne poznajú, ale zverejnia ju až potom, keď zistia, či páchateľ konal sám. Polícii bol však známy a údajne ho evidovala ako extrémistu.

    - Reklama -