Rozruch v Holandsku: Protiislamský bojovník Wilders bol vraj v ohrození. V jeho ochranke sa pohyboval…

    0
    Wilders (Autor: TASR)

    Wilders pravidelne čelí pre svoje nekompromisné kritické postoje voči islamu vyhrážkam smrťou, a tak už dávno prišiel o svoje súkromie. Jeho život sa nepodobá životu bežných občanov. Neustále sa musí presúvať z miesta na miesto a málokedy trávi viac nocí na jednom mieste. Jeho presuny sú pritom prísne tajné a nemajú o nich prehľad ani jeho príbuzní či priatelia. Napriek tomu ho mainstreamové média a politici považujú za väčšieho extrémistu ako jeho prenasledovateľov.

    Päťdesiattriročný politik, ktorého strana má v marcových voľbách veľkú šancu na víťazstvo, má preto zakázaný vstup hneď do niekoľkých údajne demokratických krajín. Pred ôsmimi rokmi mu napríklad neumožnili vstup do krajiny britské úrady. Približne v rovnakom čase mal Wilders na pozvanie senátora Jiřího Oberfalzera navštíviť Českú republiku, ale žiadna z vhodných inštitúcií nebola ochotná prenajať mu priestor na prednášku.

    Až doteraz sa veľa informácií o prípadnom ohrození Wildersovej bezpečnosti na verejnosť nedostalo. To sa zmenilo tento týždeň, keď holandské denníky De Telegraaf a NRC Handelsblad informovali o agentovi tajnej služby, ktorý síce nebol priamo členom jeho ochranky, ale mal presné informácie o mieste jeho aktuálneho pobytu. Denníky zistili, že agent marockého pôvodu bol suspendovaný pre podozrenie z udržiavania kontaktov so zločineckým podsvetím a extrémistami.

    Šéf tajných služieb Erik Akerboom pre médiá uviedol, že agent bol skutočne marockého pôvodu, ale že jeho úplnú totožnosť nemôže potvrdiť. Holandské úrady – Wildersovi tradične nie veľmi naklonené – sa snažia celú záležitosť bagatelizovať a tvrdia, že jeho bezpečnosť nebola bezprostredne ohrozená. V tomto zmysle reagoval na priamu otázku novinárov aj Akerboom osobne. Jeho slová však samotného Wildersa príliš neupokojili.

    „Božemôj. Ak už nemôžem dôverovať ani spravodajským službám, ktoré ma majú chrániť, ako mám potom fungovať?“ čudoval sa Wilders na svojom Twitteri. V každom prípade sa zdá, že tentoraz si však získal Wilders aj niekoľko zástancov. Medzi inými dokonca svojho častého kritika Alexandera Pechtolda z centristickej strany D66. „Ide o veľmi znepokojivú správu. Pán Wilders sa musí cítiť hrozne, keď to všetko počúva. Celú kauzu treba rýchlo objasniť,“ napísal na Twitteri.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -