Rozprávka Leví kráľ je fašistická a protimigrantská. Neukazujte ju deťom, varuje švédsky denník

    0
    Leví kráľ (Autor: Reprofoto, Youtube)

    Jadrom príbehu známej rozprávky z dielne Disney je boj medzi dvomi levmi, uzurpátorom Scarom a legitímnym následníkom trónu Simbom. Po tom, ako Scar zabije Simbovho otca Mufasu, do levieho kráľovstva pozve hyeny, ktoré postupne začnú ničiť krajinu. Pôvodní obyvatelia – levy, preto musia pracovať viac, aby všetkých na svojom území uživili. Rozprávka má nakoniec šťastný koniec, keď levy povstanú, Simba sa vráti a spoločnými silami hyeny vyženú.

    Obľúbený animovaný film pre deti je však podľa švédskeho proimigračného časopisu Aftonbladet fašistický. Scar ako znetvorený zženštilý lev je podľa autora článku Andreva Waldena alegóriou kultúrneho marxistu. Dôkazom toho má byť to, že hlavný antagonista nedisponuje mužskou fyzickou zdatnosťou, na ktorej si vraj zakladajú pravičiari.

    Walden sa zároveň domnieva, že hyeny, ktoré sú vo filme označované za parazitov, môžu podnecovať nenávisť voči všetkým cudzincom. Autor preto považuje Levieho kráľa za „animovaný kurz fašistickej propagandy“. Deťom by sa vraj mali ukazovať vhodnejšie filmy, napríklad tie, ktoré zobrazujú deti imigrantov prichádzať do Európy. 

    Zdroj: YouTube/ Inhumase

    - Reklama -