Rozpočet na obranu sa nebude každoročne navyšovať. Poslanci návrh zmietli zo stola

    0
    Budova Národnej rady Slovenskej republiky (Autor: SITA)

    Cieľom predloženia tohto návrhu ústavného zákona je zabezpečiť stabilnú a predvídateľnú úroveň financovania obrany Slovenskej republiky na cieľovej úrovni najmenej dvoch percent HDP,” uviedli predkladatelia. Takýto obranný rozpočet podľa SaS predstavuje minimálny rámec na to, aby daný členský štát Severoatlantickej aliancie dokázal plniť svoje úlohy pri zabezpečovaní národnej a kolektívnej obrany na adekvátnej úrovni a taktiež zabezpečiť primeraný rozvoj svojich ozbrojených síl.

    SaS pripomína, že Slovensko ako člen Severoatlantickej aliancie viackrát deklarovalo svoje odhodlanie plniť záväzky v oblasti investícií do vlastnej obranyschopnosti, čo sa však zatiaľ nepremietlo do praxe.

    Slovensko na nedávnom summite NATO v Bruseli potvrdilo, že vyčlení 1,6 percenta hrubého domáceho produktu na obranu do konca roku 2020. Tento záväzok SR dala ešte na summite NATO vo Walese v roku 2014. Slovensko v tomto roku dáva na obranu približne 1,19 percenta HDP.

    Národná rada SR prednedávnom vyjadrila pripravenosť podporiť rozpočtové výdavky na obranu tak, aby do konca volebného obdobia v roku 2020 dosiahli 1,6 percenta hrubého domáceho produktu. Poslanci totiž minulý týždeň 126 hlasmi schválili Deklaráciu NR SR o nevyhnutnosti podpory obrany SR, ktorú predložili poslanci Martin Fedor (Most-Híd) a Martin Glváč (Smer-SD).

    - Reklama -