Rozpad európskeho sna? Briti sa rozhodli pre odchod z Únie

    0
    Zástava EÚ a britská zástava pred Európskym domom v Londýne (Autor: TASR)
    Ako informuje britská verejnoprávna BBC, pre odchod Británie z Európskej únie zahlasovalo 51,9 % Britov. Odchod si v 382 ovodoch zvolilo viac ako 17,4 milióna Britov, pre zotrvanie hlasovalo 16,1 milióna z nich. Volebná účasť dosiahla 72 %. 

    Euro oslabuje, na hodnote naberá zlato

    Tak, ako sa predpokladalo, referendum v Británii zasiahlo aj zvyšok Únie, čo sa prejavilo aj na spoločnej európskej mene. Tá kvôli obavám z dopadov Brexitu prudko oslabuje a euro zostúpilo pod hranicu 1,1 USD. Podobne sa zachovaali aj svetové ceny ropy, ktoré sa prepadli o viac ako 6%. Nebývalo však stúpla cena zlata,  ktorá sa vyšplhala nad 1300 dolarov za troysku uncu, čo  predstavuje dvojročné maximum, informuje ČT24

    Reagujú  už aj USA

    O výsledky referenda sa zaujíma aj prezident USA Barack Obama. “Očakávame, že prezident bude mať príležitosť hovoriť s premiérom Cameronom v priebehu nasledujúceho dňa, ďalšie informácie zverejníme hneď ako to bude možné,” píše sa podľa ITV v stanovisku z Bieleho domu. 
     
    Nigel Farage už oslavuje víťazstvo. Včerajšok nazval Dňom nezávislosti a poďakoval sa všetkým obyčajným ľuďom ktorí sa dokázali prehlasovať “establilšment, veľké banky a business”. Okrem iného Farage chce aby bol včerajší “Deň nezávislosti”, ktorý sa podľa neho zapíše do histórie, uznaný ako národný sviatok. 
     

     

    Ďalší v poradí?

    Potom, čo referendum v Británii prinieslo víťazstvo zástancom Brexitu, sa začali ozývať aj hlasy aj v iných krajinách, ktoré volajú po odchode z Únie. Medzi prvými, sa po zverejnení výsledkov, ozval krajne pravicový politik v Holandsku Geert Wilders. Hovorí o rovnakom scenári aký prebehol vo Veľkej Británii a vyzýva k vypísaniu referenda o odchode Holandska z európskej dvadsaťosmičky, informuje ČT24.
     
    Referendum sa plánuje už aj vo Francúzsku. Zámer na jeho vyhlásenie zverejnila Marine Le Pen, ktorá výsledok britského hlasovania označila ako “víťazstvo slobody”.
     

     

    Severné Írsko by v prípade Brexitu mohlo hlasovať o odtrhnutí sa

    Reakcia na referendum prichádza aj z Dublinu. Podľa hovorcu vlády bude mať brexit “veľmi významné dôsledky” aj v Írsku. Premiér krajiny Enda Kenny podľa ITV zverejní svoje stanovisko po špeciálnom zasadnutí ministrov, ktoré sa koná dnes ráno. 

    Schválenie vystúpenia Británie z Európskej únie vo štvrtkovom referende by mohlo vyvolať snahy o odtrhnutie sa Severného Írska. Podľa vyjadrenia severoírskeho zákonodarcu Declana Kearneyho z nacionalistickej strany Sinn Féin, ktoré priniesla dnes stanica BBC, bude v prípade rozhodnutia väčšiny Britov o vystúpení z EÚ toto zoskupenie vyvíjať nátlak, aby sa uskutočnilo hlasovanie o zotrvaní Severného Írska v Spojenom kráľovstve alebo jeho pričlenení k susednej Írskej republike.

    Kearney by totiž považoval za “úplne nedemokratické”, ak by väčšina obyvateľov Severného Írska hlasovala za zotrvanie Británie v EÚ, ale nakoniec by z nej boli “vyvlečení”, pretože by sa “zviezli” s voličmi v Anglicku. “Sinn Féin bude naďalej tlačiť na to… aby sa hlasovalo o hranici podľa ustanovení Veľkopiatkovej dohody,” povedal Kearney s tým, že štvrtkové referendum “hmatateľne ukáže dramatickú zmenu v politickom prostredí na severe”.

    Podobne sa vyjadrujú aj politici v Škótsku, kde vo všetkých volebných obvodoch hlasovala väčšina proti vystúpeniu Spojeného kráľovstva z EÚ. Zákonodarca Patrick Harvie zo strany Škótski zelení, ktorá počas referenda v roku 2014 podporila nezávislosť Škótska, povedal, že “nečestná, manipulatívna a občas aj vyložene rasistická kampaň za Brexit” bola úspešná v Anglicku, ale nie v Škótsku. Šéfka škótskej vlády Nicola Sturgeonová vyhlásila, že výsledky hlasovania jasne ukázali, že “Škóti vidia svoju budúcnosť ako súčasť EÚ”.

    Za Brexit hlasovali aj v meste, kde žije najviac prisťahovalcov

    Za vystúpenie Británie z EÚ hlasovalo vo štvrtkovom referende aj 76 percent voličov vo východoanglickom obchodnom meste Boston, kde je najvyššia miera prisťahovalectva z východnej Európy. Informovala o tom dnes agentúra DPA.
     
    Po sčítaní hlasov z 327 volebných obvodov v Spojenom kráľovstve vedú zástancovia odchodu krajiny z tohto 28-členného bloku. “Začínam snívať, že svitá nad nezávislým Spojeným kráľovstvom,” vyhlásil na margo kryštalizujúcich sa výsledkov referenda líder Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage. Podľa neho je najväčším prínosom britského referenda to, že podnietilo iné krajiny k tomu, aby začali spochybňovať Európsku úniu.
     
    Referendum vzbudilo obavy, že prípadné víťazstvo zástancov tzv. Brexitu – odchodu Británie z únie – vyvolá sériu podobných hlasovaní po celej EÚ, čo by mohlo následne ohroziť existenciu tohto najväčšieho ekonomického a geopolitického bloku na svete.
     
    Za Brexit lobovala prevažne konzervatívna platforma a Farageova pravicová UKIP, argumentujúc, že odchod z EÚ je jediným spôsobom, ako ochrániť suverenitu krajiny a dostať pod kontrolu vlnu prisťahovalcov z Európy.
     

    Odporcovia Brexitu zvíťazili v celom Škótsku

    Sčítanie hlasov po štvrtkovom referende o členstve Británie v EÚ bolo zavŕšené na celom území Škótska, kde vo všetkých volebných obvodoch zvíťazili odporcovia tzv. Brexitu, teda vystúpenia z tohto 28-členného bloku. V celkových predbežných výsledkoch však naďalej prevažuje opačný tábor. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes zverejnila stanica BBC.
     
    Všetky hlasy sú zrátané aj na území Walesu, kde sa výsledky v jednotlivých obvodoch rôznia, v rámci celého regiónu však získali miernu prevahu zástancovia Brexitu. Terajší pomer zrátaných hlasov z celého Spojeného kráľovstva je približne 14,1 milióna ku 13,2 milióna v prospech vystúpenia z EÚ. Aktuálny odhad BBC predpovedá víťazstvo zástancov Brexitu v pomere 52 ku 48 percentám.
     

    Túto bitku sme možno prehrali, z celej vojny však vyjdeme ako víťazi

    “Euroskeptický džin vyletel z fľaše a viac sa tam nevráti,” vyhlásil po štvrtkovom referende o členstve Británie v Európskej únii Líder Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage, ktorého v noci nadnes citovala agentúra AP.
     
    Pre novinárov v Londýne tento zástanca tzv. brexitu ďalej povedal, že za odchod Británie z EÚ hlasovala “možno takmer polovica krajiny, možno jej tesná nadpolovica”. Farage však opäť preladil na pesimistický tón, keď vyhlásil, že rozhodnutie vlády predĺžiť registračnú lehotu voličov pred hlasovaním pravdepodobne zahralo v prospech tábora za zotrvanie.

    “Bez ohľadu na to, či dnes v noci túto bitku vyhráme alebo nie, budeme víťazmi celej vojny. Získame späť našu nezávislosť aj svoju krajinu a jej hranice,” vyhlásil Farage.

    Z priebežných výsledkov referenda vo Veľkej Británii sa teší aj lider Strany nezávislosti spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage. „Máme späť našu krajinu. Všetkým vám ďakujem.“ napísal na svojom Twitteri.  

     

    Britská libra po referende klesla na najnižšiu úroveň za posledných 31 rokov

    Kurz britskej libry oproti americkému doláru sa v noci nadnes dostal na najnižšiu úroveň za posledných 31 rokov. Agentúra AP o tom informovala po tom, ako predbežné výsledky štvrtkového referenda o členstve Británie v Európskej únii začali dávať čoraz väčší náskok táboru zástancov vystúpenia z tohto 28-členného bloku.
     
    Zverejnené čísla z jednotlivých volebných obvodov spôsobili podľa AP “hlboký šok” na finančných trhoch, keďže odporujú predošlým očakávaniam, že v referende tesne zvíťazia odporcovia tzv. Brexitu.
     
    Po uzavretí volebných miestností sa libra nakrátko posilnila, keďže prieskumy a poprední zástancovia Brexitu hovorili v prospech víťazstva proeurópskeho tábora. Počas následného zverejňovania čiastkových výsledkov však jej kurz poklesol z 1,50 na menej ako 1,35 amerického dolára. Po sčítaní hlasov z polovice všetkých volebných obvodov v Spojenom kráľovstve vedú zástancovia odchodu krajiny z Únie o niekoľko percent.
     

    Zákonodarcovia vyzývajú Camerona, aby po referende neodstúpil

    Niekoľko desiatok zákonodarcov britskej vládnucej Konzervatívnej strany, ktorí podporovali vystúpenie svojej krajiny z EÚ, po skončení štvrtkového referenda vyzvalo premiéra Davida Camerona, aby zostal vo funkcii bez ohľadu na to, aký výsledok toto hlasovanie prinesie.
     
    Podľa listu zverejneného britskými a zahraničnými médiami, ktorý podpísalo 84 členov parlamentu, má Cameron v prípade akéhokoľvek rozhodnutia voličov naďalej “mandát, ako aj povinnosť viesť národ”. Agentúra AP dodáva, že zostáva viac ako 60 konzervatívnych zákonodarcov podporujúcich tzv. Brexit, ktorí tento list nepodpísali.
     
    Referendum o pokračovaní alebo ukončení členstva Británie v EÚ hlboko rozdeľovalo Konzervatívnu stranu. Zatiaľ čo premiér Cameron viedol tábor presadzujúci zotrvanie v EÚ, iné významné osobnosti, ako sú minister spravodlivosti Michael Gove či bývalý londýnsky starosta Boris Johnson, sa pridali k zástancom vystúpenia. Mnohí pozorovatelia sa vyjadrili, že Cameron by mal odstúpiť, ak by voliči rozhodli v prospech vystúpenia z EÚ.

    Autor: sla, lb, TASR

     

    - Reklama -