Rozkopať hlavu, napísal v rozčúlení Nemec na Facebook o sexuálnom predátorovi. Bol to utečenec a pisateľ musí zaplatiť 2 800 eur

    0
    Migranti čakajúci na rakúsko-nemeckých hraniciach (október 2015) (Autor: TASR)
    Pred niekoľkými dňami redakcia PL informovala o rozsudku nad postaršou ženou z Berlína, ktorá bola nútená zaplatiť pokutu vo výške 1 350 eur za zdieľanie „protiutečeneckého“ vtipu: „Otázka: Máte niečo proti utečencom? Odpoveď: Áno, guľomety a granáty.“ Práve takto znel žart, za ktorý niektorí používatelia Facebooku podali na šesťdesiatničku z nemeckej metropoly trestné oznámenie. Vedľa toho jej extrémisti zo zoskupenia Antifa hrozili smrťou.
     
    Na ešte vyššiu pokutu bol včera súdom v saskej Kamenici odsúdený dvadsaťdeväťročný muž za svoj viac ako rok starý komentár na Facebooku. V máji 2016 reagoval na svojom súkromnom facebookovom účte emotívne na správu o znásilnení neplnoletého dievčaťa dvadsaťročným žiadateľom o azyl z Maroka. Napísal vtedy, že by mal niekto páchateľovi rozkopať hlavu. Autor facebookového komentára pred súdom pripustil, že zvolil zlý výber slov.
     
    Obhajoval sa však tým, že tak neurobil preto, že bol páchateľom práve žiadateľ o azyl. „Iba som chcel upozorniť na to, že sexuálne násilie voči maloletým by sa malo trestať oveľa prísnejšie. Je, samozrejme, jedno, odkiaľ taký človek pochádza,“ uviedol obžalovaný. Súd v Kamenici však jeho vysvetlenie nezohľadnil a udelil mu pokutu vo výške 2 800 eur. Takáto výška trestu sa radí v porovnaní s podobnými prípadmi rozhodne medzi tie prísnejšie.
     
    Ale aj napríklad vlani vo februári bol odsúdený za „šírenie nenávisti na sociálnych sieťach“ muž z Berlína, ktorý zdieľal video s protitureckou tematikou. Sloboda slova na sociálnych sieťach je nielen v Nemecku pomerne horúca téma. Zástancovia absolútnej slobody argumentujú tým, že slová samy osebe nikomu neubližujú a ich autori by nemali byť trestne stíhaní. Naopak, aktivisti a mnohí právnici majú opačný názor.
     
    Nemecká justícia sa tak ocitá doslova medzi mlynskými kameňmi a možno o to viac sa pozornosť verejnosti sústredí na jej rozsudky v oblasti násilných činov migrantov. Značné pobúrenie preto vzbudilo tento týždeň rozhodnutie súdu v Cottbuse, kde bol odsúdený iracký žiadateľ o azyl za brutálnu vraždu svojej manželky „len“ na 13 rokov. Na nepríjemné prekvapenie verejnosti, médií i politikov totiž sudca prekvalifikoval vraždu na „obyčajné“ zabitie.
     
    - Reklama -