Rozhodnutie ÚS o amnestiách vyšlo v Zbierke zákonov. Príslušné orgány tak môžu začať konať

    0
    Vladimír Mečiar (Autor: TASR)

    Predseda Okresného súdu Bratislava III David Lindtner by tak mal už čoskoro prideliť kauzu únosu Michala Kováča ml. náhodným výberom novému zákonnému sudcovi. “Sudca, ktorý vo veci rozhodoval pred jej zrušením, už nie je činný na Okresnom súde Bratislava III,” uviedol pre TASR hovorca Krajského súdu Bratislava Pavol Adamčiak.

    ÚS SR pod vedením predsedníčky Ivetty Macejkovej na neverejnom zasadnutí v stredu 31. mája rozhodol: “Uznesenie NR SR č. 570 z 5. apríla 2017 o zrušení článku V a článku VI rozhodnutia predsedu vlády Slovenskej republiky z 3. marca 1998 o amnestii uverejneného pod číslom 55/1998 Z. z., rozhodnutia predsedu vlády Slovenskej republiky zo 7. júla 1998 o amnestii uverejneného pod číslom 214/1998 Z. z. a rozhodnutia prezidenta Slovenskej republiky v konaní o milosť pre obvineného zo dňa 12. decembra 1997 je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky,” uviedla hovorkyňa ÚS SR Martina Ferencová.

    K rozhodnutiu pripojili podľa jej slov odlišné stanoviská k výroku Milan Ľalík a Peter Brňák a odlišné stanoviská k odôvodneniu Ivetta Macejková, Ľudmila Gajdošíková a Lajos Mészáros.

    Plénum ÚS v súčasnosti tvorí len desať z celkového počtu 13 sudcov z dôvodu nevymenovania chýbajúcich sudcov prezidentom SR Andrejom Kiskom. Tento stav podľa súdu zvyšuje riziko, že plénum z procesných dôvodov nebude môcť rozhodnúť ani v prípadoch, ktoré majú spoločensky mimoriadne veľký význam, keďže pri hlasovaní o veci nebude dosiahnutá nadpolovičná väčšina.

    Poslanci Národnej rady SR ešte 5. apríla zrušili amnestie Vladimíra Mečiara z 3. marca a 7. júla 1998 a milosť exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi z 12. decembra 1997. Dosiahli to prijatím uznesenia, za ktoré hlasovalo 129 členov snemovne zo 144 prítomných. Právomoc rušiť protiprávne amnestie či individuálne milosti prezidenta dala parlamentu zmena Ústavy SR.

    - Reklama -