Rozdiely medzi bohatými a chudobnými sú stále väčšie. Jedno percento najbohatších vlastní viac ako polovicu svetového bohatstva

    0
    Ilustračné foto: americký dolár (Autor: SITA)

    Podľa výročnej správy Credit Suisse vlastní 1 percento najbohatších ľudí sveta už teraz viac ako polovicu celosvetového bohatstva. Len pre porovnanie si predstavte, že polovica pracujúcich dospelých ľudí na celom svete vlastní menej ako jedno percento z celkovej sumy 250 biliónov dolárov.  Aby ste sa mohli zaradiť do tej bohatšej polovice obyvateľov Zeme, stačí vám na to 3 200 dolárov. Dosiahnuť úroveň najbohatších 10 percent ľudí, ktorým mimochodom patrí až 87 percent celkového svetového bohatstva, sa podarí len tým, ktorí majú viac ako 68 800 dolárov.

    Čína predbehla USA

    Výročná správa švajčiarskej bankovej spoločnosti Credit Suisse uvádza, že medzi jedno percento najbohatších ľudí sveta sa môže zaradiť každý, kto má na konte viac ako 759 900 dolárov. Z tohtoročnej správy vyplýva zaujímavá zmena. Najpočetnejšiu strednú vrstvu obyvateľstva, ktorú tvorí až 109 miliónov dospelých, má najnovšie Čína, ktorá v tomto smere predbehla USA. V Spojených štátoch sa do strednej vrstvy obyvateľstva počíta 92 miliónov ľudí. Na celom svete patrí do tejto kategórie 664 miliónov dospelých.

    Rozdiely sa prehlbujú

    Alarmujúci je podľa správy švajčiarskej bankovej inštitúcie fakt, že od polovice minulého roka sa zväčšili rozdiely v rozdelení celosvetového bohatstva. „Rozdelenie bohatstva sa prikláňa na stranu bohatých, ale ekonomicky dôležitá je stredná vrstva, ktorá by nemala byť prehliadaná. Spoločne vlastní 39 biliónov dolárov a to je významná časť nákupnej sily z pohľadu širokého sortimentu tovarov a finančných služieb,“ uviedol pre denník The Independent riaditeľ Credit Suisse Tidjane Thiam.

    Reakcia na správu švajčiarskej banky na seba nenechala dlho čakať. Britská organizácia Oxfam bojujúca proti chudobe uviedla, že správa Credit Suisse je dôkazom toho, že sociálne a ekonomické rozdiely sa vymkli spod kontroly. „Žije sa nám naozaj šťastne vo svete, v ktorom 1 percento najbohatších vlastní polovicu všetkého bohatstva a najchudobnejšia polovica ľudí z neho vlastní jedno percento?“ pýta sa Mark Goldring, riaditeľ organizácie Oxfam.

    Nerovnomerné rozdelenie celosvetového bohatstva je podľa humanitárnych organizácií bojujúcich proti chudobe stále markantnejšie, a preto je potrebné tento problém riešiť. Situácia je však údajne ešte horšia, ako organizácia Oxfam predpovedala začiatkom roka. „Zdvíhali sme obočie, keď Oxfam predpovedal, že 1 percento najbohatších bude vlastniť viac ako polovicu svetového bohatstva v roku 2016. Stalo sa to však už tento rok. Paradoxne len pár týždňov potom, keď sa svetoví lídri zhodli, že treba zredukovať nerovné rozdelenie bohatstva. To dokazuje, ako veľmi ich tento problém naozaj trápi,“ dodáva Goldring z organizácie Oxfam.

    Čína bohatne

    Najlepšie sa podľa výročnej správy darilo Číne, ktorá sa môže pochváliť tým, že jej patrí 16 percent celosvetového bohatstva. Za uplynulých 12 mesiacov Peking posilnil ekonomiku o 1 bilión 500 miliárd dolárov, čo naznačuje, že Čína skutočne zbohatla. Celosvetové bohatstvo sa však prepadlo o 12 biliónov 500 miliárd dolárov. Za to môžu najmä európske krajiny a z časti aj tie ázijské, keď nepočítame Čínu. Straty v Európe tak kompenzovali rast v Číne a Spojených štátoch. „Bohatstvo je však stále sústredené predovšetkým v Európe a USA,“ tvrdí  riaditeľ Credit Suisse Tidjane Thiam.

    Svetlejšie zajtrajšky

    Z výročnej správy švajčiarskej banky vyplýva, že tento rok dosiahlo celosvetové bohatstvo hodnotu 250 biliónov dolárov, čo je o takmer 12 a pol bilióna menej ako vlani, ale napriek tomu sa údajne črtajú lepšie zajtrajšky. Credit Suisse odhaduje, že za 5 rokov by sa mal objem celosvetového bohatstva každoročne zvyšovať o 6,5 percenta a v roku 2020 by mal dosiahnuť hodnotu 345 biliónov dolárov. V akom pomere budú tieto financie rozdelené medzi bohatých a chudobných, správa neuvádza.

    - Reklama -