Rozbije im to? Unikli tajné plány na úder Trumpa proti Severnej Kórei

    0
    Severekórejský diktátor Kim Čong-un (Autor: SITA)

    „Zdroj blízky americkému prezidentovi oznámil britským diplomatom, že by Spojené štáty, ktoré majú dostatočný vojenský potenciál, aby zničili celý kórejský jadrový program, mohli iniciovať preemptívny vojenský útok proti Severnej Kórei,” uvádza austrálsky server.

    Prezident Donald Trump sa údajne tiež snaží dostať pod tlak Čínu, ktorej dáva najavo, že môžu Spojené štáty proti Severnej Kórei kedykoľvek zaútočiť.

    Denník The Times s odvolaním sa na “zdroje v prezidentskej administratíve” uviedol, že americké ozbrojené sily by mohli “úplne zničiť” kľúčové jadrové pozície Servernej Kórey za použitia iba konvenčných zbraní.

    Táto správa sa objavila v rovnaký deň, keď sa Severná Kórea neúspešne pokúsila o test svojho jadrového arzenálu.

    Bývalý úradník administratívy prezidenta Busha, ktorý je podľa austrálskeho denníka zasvätený do vojenských plánov Pentagónu, uviedol, že „Trump sa usilovne snaží na svoju stranu získať Čínu, zároveň si je však vedomý, že kľúčový krok vpred bude musieť urobiť on”.

    Hrozbu amerického úderu na Severnú Kóreu rozoberal na PL tiež analytik Štěpán Kotrba, ktorý sa s touto možnosťou príliš nestotožňuje. Viac sme o tom písali TU.

    Mike Pence na návšteve v Kórei

    V pondelok ráno prišiel na štátnu návštevu do Južnej Kórey americký viceprezident Mike Pence, ktorý sa vydal na desaťdňovú cestu po Ázii a Tichomorí.

    Do hlavného mesta Južnej Kórey, Soulu, americký politik dorazil ešte predtým, ako bol v Severnej Kórei vykonaný ďalší test doposiaľ neznámej rakety. Pence tento incident označil za “provokáciu”.

    „Éra strategickej trpezlivosti je na konci. Prezident Trump dal už jasne najavo, že trpezlivosť Spojených štátov a našich spojencov dosiahla v tomto kontexte svoje medze a že si želáme vidieť zmenu. Chceme, aby sa Severná Kórea vzdala svojho bezohľadného jadrového programu,” uviedol viceprezident Spojených štátov na štátnej návšteve.

    - Reklama -