Rómovia do automobiliek. Tak znie plán europoslanca

    0
    Branislav Škripek (Autor: www.branislavskripek.sk)

    Eurofondy môžu podľa jeho slov pomôcť vytvoriť také podmienky pre Rómov, aby sa dostali z chudoby. “Rómovia ešte dnes, v 21. storočí, žijú v enklávach bez vody, elektriny či komunikácií. Eurofondy by im pomohli naštartovať zmeny,” priblížil Škripek.

    Bývalý splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák však kritizuje, že sa mnohokrát eurofondy míňajú účinku a sú prípady, kedy dokonca podporujú segregáciu. “Napríklad z európskych dotácií určených na zmeny v rómskych osadách sa postavili zberné dvory či kompostoviská, kde sa zamestná 12 Rómov. Alebo ďalší príklad z obce Ostrovany. Postavilo sa tam komunitné centrum, z ktorého obec o pár mesiacov zriadila školu priamo v rómskej osade, čo jednoznačne posilňuje segregáciu miestnych rómskych deti,” skonštatoval Pollák.

    Deti zo sociálne znevýhodnených rodín by mali podľa jeho slov absolvovať povinne predškolskú dochádzku, kde sa naučia to, čo ich nedokázali naučiť rodičia v osadách. Taktiež je presvedčený o tom, že v rómskych osadách na Slovensku je množstvo ľudí, ktorí pracovať chcú. “Ak by sa Rómovia rekvalifikovali na prácu v automobilkách, vyriešilo by to nielen otázku ich zlého sociálneho postavenia, ale znížilo by to aj dlhodobú nezamestnanosť,” podotkol Pollák.

    - Reklama -