Robert Fico sa bije za Schengen: Toto sme dokázali

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    “Slobodný pohyb osôb a tovaru považujem za jeden z podstatných výdobytkov európskej integrácie. Je to jeden zo základných znakov slobodného života v Európskej únii,” vyzdvihol Fico v stanovisku pre TASR.

    Slovensko aj po vstupe do schengenského priestoru pokračuje v budovaní technického zabezpečenia vonkajších hraníc, ktoré má zabraňovať, resp. odhaľovať ich nelegálne prekračovanie, uviedol premiér.

    “Vláda SR pod mojím vedením podporuje posilňovanie technických vybavení aj na hraničných priechodoch, ktoré uľahčujú a urýchľujú legálne prekračovanie vonkajších hraníc,” skonštatoval.

    V súvislosti s ochranou vonkajších hraníc považuje ministerský predseda za dôležitý impulz slovenské predsedníctvo (SK PRES) v Rade EÚ. “Počas slovenského predsedníctva sme nastolili celý rad tém i riešení, ako zabezpečiť ochranu vonkajších hraníc,” poznamenal.

    Spolupráca s krajinami pôvodu a tranzitu bola zo strany SK PRES považovaná za základ dlhodobo udržateľného riešenia migračnej krízy v Európe. “Presadzujeme pri spolupráci s krajinami pôvodu dodržiavanie princípov partnerstva a spoločnej zodpovednosti za riešenie problému,” ozrejmil Fico.

    Premiér zdôraznil, že je prioritou jeho vlády zostať v centre integračných procesov. “Sme pripravení aj naďalej plniť záväzky voči partnerom v rámci upevňovania bezpečnosti schengenského priestoru,” doplnil. 

    - Reklama -