Robejšek: Keď sú utečenci v Turecku a Grécku, už nie sú v ohrození. Nemajú právo hovoriť, v ktorom hoteli chcú byť. Kto sa postará o práva ľudí, ktorí žijú tu?

    0
    Utečenci čakajúci na budapeštianskej železničnej stanici Keleti (Autor: SITA)

    Robejšek v rozhovore pre Český rozhlas uviedol, že nechápe reakcie nemeckej vlády, respektíve európskych vlád, na súčasný vývoj utečeneckej krízy. Zaráža ho, že kancelárka Merkelová ešte pred pár dňami rezolútne odmietala zavedenie hraničných kontrol, naopak, povedala, že Nemecko prijme sýrskych utečencov, a zrazu zistila, že fyzika funguje proti jej predstavám. A to je vyštudovaná prírodná vedkyňa. „Rád by som spoznal človeka, ktorý jej poradil, nech použije túto formuláciu, aby som si overil, že bol príčetný. Od samého začiatku bolo zrejmé, že Nemecko bude musieť zatvoriť hranice,“ kritizuje radikálnu zmenu rétoriky Nemecka ústami kancelárky Merkelovej.

    Politológ tiež odmieta, že by mali mať politici právo byť zaskočení utečeneckou krízou. „Povinnosťou politikov je predvídať udalosti, zvlášť, keď mohli migračnú vlnu lepšie odhadnúť už pred mesiacmi, ba dokonca dvoma rokmi. Teraz nemôžeme povedať, že sme prekvapení,“ tvrdí Robejšek.

    Uzavretie hraníc však politológ víta, pretože to považuje za krok, ktorý Európe pomôže získať čas. A získať ho nato, aby mohla Európa urobiť to, čo vraj mala urobiť už dávno, a síce prerušiť pašerácke cesty. Robejšek je za potápanie lodí pašerákov, ale niektoré členské štáty EÚ sú vraj stále proti, lebo sa boja, že by sa ich námorníkom mohlo niečo stať. „Ja sa pýtam, kde žijú tí ľudia?“ vyjadril svoju nevôľu politológ.

    Robejšek tiež spochybňuje nároky utečencov na výber krajiny, do ktorej smerujú. „Utekajú v ohrození života, ale vo chvíli, keď sa dostanú do Turecka alebo Grécka, už v ohrození života nie sú. Nemajú teda žiadne právo hovoriť, že my chceme ísť presne tam, to je ten hotel, do ktorého sa chceme dostať. Presne takto sa správajú,“ uvažuje nahlas odborník. Migrantov v tom vraj podporujú hlavne západné médiá tým, že zdôrazňujú potrebu pomôcť im s ohľadom na ich ľudské práva. „Ale nikto sa už nepýta, aké ľudské práva majú Nemci alebo Maďari, ktorí v krajine žijú niekoľko generácií. O ich ľudské práva sa nikto nestará,“ kritizuje Robejšek súčasnú diskusiu okolo utečencov.

    Celý rozhovor si môžete prečítať TU

    autor: luš

    - Reklama -