Rivalita s USA dostala nový rozmer. Čína spustila na vodu prvú lietadlovú loď vlastnej výroby

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    “Múr sa postaví. Bude mať obrovský vplyv na pašovanie ľudí,” vyhlásil prezident s tým, že výstavba by sa mala začať už “čoskoro”.

    Odmietol pritom povedať, či by bol kvôli stavbe múru ochotný riskovať neprijatie nového rozpočtu a následný “government shutdown”, teda úplné pozastavenie financovania federálnych inštitúcií.

    Trumpovi spolupracovníci v ostatných dňoch varovali, že prezident by mohol vetovať návrh nového federálneho rozpočtu, ak by v ňom neboli vyčlenené prostriedky na stavbu múru na hraniciach s Mexikom.

    Nová pohraničná bariéra, ktorá má zabrániť nelegálnej migrácii do USA, je už od čias predvolebnej kampane jednou z hlavných Trumpových priorít. V predbežnom návrhu rozpočtu na tento a ďalší rok je na stavbu múru vyčlenených po 4,3 miliardy dolárov, s čím však nesúhlasia opoziční demokrati. 

    Trump chce, aby náklady na stavbu múru zaplatilo Mexiko, podľa možností aj nepriamo, napríklad prostredníctvom nových colných poplatkov alebo zdanenia finančných prevodov Mexičanov žijúcich v USA.

    - Reklama -