Richter sa teší: Naše opatrenia fungujú. Vznikli desaťtisíce pracovných miest

    0
    Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Autor: TASR)

    Od nástupu vlády vzniklo podľa Richtera 85.000 miest. „Toto je odpoveď na úbytok evidovaných nezamestnaných,” skonštatoval Richter.

    Pozitívne štatistiky sú podľa neho aj pri dlhodobo nezamestnaných. „Za 25 rokov Slovenskej republiky nebol nikdy taký malý počet dlhodobo evidovaných nezamestnaných,” tvrdí minister. Ľudí, ktorí sú bez práce viac ako rok, je 105.654, v kategórii nad 4 roky je 51.060 ľudí. „Minulý mesiac ubudlo zo štatistík viac ako 10.000 ľudí,” vyčíslil Richter.

    Za týmto vývojom na trhu práce vidí šéf rezortu prijaté opatrenia. „Ide hlavne o vzdelávanie, rekvalifikácie, ale aj aktivácie, kde sa ľudia naučili pracovať a získať pracovné návyky. Aj s touto kategóriou je potrebné robiť a predstavujú silnú základňu z celkového počtu nezamestnaných,” tvrdí Richter.

    Vláda sa zameriava aj na znevýhodnené okresy. Vyčlenených ich bolo 12. Richter uviedol príklad, že nezamestnanosť nad 20 % je len v okrese Rimavská Sobota. „Urobme všetko pre to, aby do konca roka nebol na Slovensku okres, ktorý by mal nezamestnanosť nad 20 %. Je to reálne,” vyhlásil Richter. V priemere je medzi okresmi rozdiel 5 % z hľadiska vývoja nezamestnanosti. „Opatrenia fungujú a máme konkrétne výsledky,” dodal minister.

    - Reklama -