Republikáni a demokrati sa dohodli na financovaní vlády. Trumpa to zrejme nepoteší

    0
    Americký prezident Donald Trump odchádza z pódia v Palm Beach. (Autor: TASR)

    Poradcovia kongresmanov zapojených do rozhovorov oznámili dohodu po niekoľkých týždňoch náročných rokovaní. Podrobnosti o návrhu by mali zverejniť neskôr v priebehu dňa, píše agentúra AP.

    Všeobecný zákon o výdavkoch by v prípade schválenia bol prvým dôležitým legislatívnym návrhom oboch politických strán prijatým počas vlády prezidenta Donalda Trumpa.

    Návrh podľa AP nesplní požiadavky Trumpa v prípade jeho sľubovaného múru na hranici s Mexikom, dá mu však prvých 15 miliárd dolárov na avizované posilnenie armády. Odmieta tiež návrhy Bieleho domu na zastavenie populárnych programov, ako sú financovanie lekárskeho výskumu a granty na komunitný rozvoj. Na bezpečnosť hraníc vyčleňuje dodatočných 1,5 miliardy dolárov.

    Snemovňa reprezentantov a Senát Kongresu USA majú čas do piatkovej polnoci na schválenie financovania federálnych orgánov do konca septembra, teda záveru aktuálneho rozpočtového roka, aby odvrátili platobnú neschopnosť federálnej vlády.

    Takzvaný government shutdown postihol USA naposledy v roku 2013, keď Kongres neschválil rozpočet a federálnej vláde sa minuli peniaze, v dôsledku čoho musela obmedziť aktivity a mnohé vládne úrady boli zatvorené viac ako dva týždne.

    - Reklama -