Remišová sa rozhovorila: Grendel prehral voľby na miesto starostu na základe podpásového útoku. V Smere a v SNS sa dodnes premávajú indivíduá z čias „rabovačky“

    0
    Poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová (Autor: df)

    Tak ako sa bežne posväcujú príbytky, pani Jurinová dala na Troch kráľov posvätiť aj úrad. Nebola to žiadna oficiálna akcia,“ vysvetlila v úvode relácie poslankyňa. Na otázku, či by ako tieňová premiérka dala vysvätiť úrad vlády, ak by sa dostala k moci, odpovedala, že možno aj áno. Farár podľa nej bol na úrade ako kňaz, nie ako exorcista, čo tvrdila v reakcii na medializáciu udalosti aj Erika Jurinová. „Pán Vašečka to zrejme napísal ako taký bonus vo facebookovom statuse,“ uviedla Remišová v rozhovore pre aktuality.sk s tým, že nevie, prečo to jej spolustraník napísal. Dodala, že keď sa politik v úrade päť minút modlí, netreba z toho robiť škandál.

    Zmluva s SaS o spoločnom postupe v komunálnych voľbách je už takmer podpísaná

    Poslankyňa potvrdila, že OĽaNO a SaS sú veľmi blízko k podpísaniu zmluvy o spoločnom postupe v komunálnych voľbách. „Určite plánujeme prizvať OKS, Zmenu zdola, Novu alebo KDH,“ vymenovala potenciálnych partnerov. Po obsadení miesta bratislavského župana Jurajom Drobom bude OĽaNO v Bratislave nominovať primátora. Do úvahy pripadajú Ján Budaj, starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová, Gábor Grendel a Ján Mrva.

    Mrva podľa Remišovej kampaň v župných voľbách zvládol dobre, zvýšil si poznateľnosť a určite má politický kapitál. Podotkla, že Gredel prehral voľby v Starom Meste len o dvadsať alebo dvadsaťpäť hlasov. „A týždeň pred voľbami niekto distribuoval zavádzajúce informácie,“ dodala, pričom neskôr aj prokurátor potvrdil, že tieto informácie boli lživé. „Vďaka takémuto podpásovému útoku Gábor Grendel prehral voľby na starostu,“ objasnila podpredsedníčka OĽaNO a parlamentného výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.

    V Prešove pre OĽaNO prichádza v komunálnych voľbách do úvahy primátorka Alena Turčanová (KDH). „Bude to závisieť od KDH, ale zatiaľ si myslíme, že Turčanová je dobrá primátorka, nemá za sebou žiadne škandály a nie je dôvod, aby sme dobrých primátorov nahrádzali niekým iným,“ priblížila Remišová, čo podľa nej platí aj o nezávislých primátoroch, ako je primátor Trnavy Peter Bročka alebo primátor Trenčína Rybníček. Tí budú mať podľa nej s veľkou pravdepodobnosťou ich podporu. V Košiciach ešte OĽaNO favorita nemá. Okrem Jaroslava Poláčka, za ktorého sa zasadzuje SaS, vedia ešte o jednom nezávislom kandidátovi.

    V Smere a SNS sú dodnes indivíduá z čias privatizačnej rabovačky

    „Je dobré, ak strana nie je stranou jedného muža,“ tvrdí poslankyňa, pričom ako príklady strán jedného muža uviedla HZDS a Smer. „Myslím si, že za 25 rokov existencie Slovenska sa ukázalo, že jeden človek, nejaký vodca, tie problémy za nás nevyrieši, nazdáva sa. Ideálne by podľa nej bolo, keby OĽaNO pomáhalo vzrásť politickým lídrom, čo nazvala poslaním alebo DNA hnutia. Koncom roka malo pritom OĽaNO ako strana 13 členov. Remišová nevie odhadnúť minimálny počet členov potrebný na voľbu predsedu hnutia, osobne však je za väčšiu otvorenosť a lepšiu zakorenenosť hnutia v regiónoch, upozornila však, že vzniklo v čase Gorily a veľkej nedôvery k politickým stranám. „Po politických stranách sa premávali rôzne indivíduá z čias privatizácie, z rabovačky. V Smere alebo v SNS sú títo ľudia dodnes,“ nadhodila, pričom Matovič a ostatní zakladatelia chceli stranu uchrániť od škandálov.

    Kvalita politickej práce však nezávisí od počtu členov, čo Remišová ilustrovala na príklade strany SNS, ktorá ich má päťtisíc. „Ale tie zákony, ktoré predkladá, to, čo robí v politike, tak to je mimochodom…“ nedopovedala zjavne nie pochvalný komentár k činnosti národniarov. Celkovo úroveň politického dialógu považuje poslankyňa za nedostatočnú. „To, akú úroveň dosiahla teraz slovenská politika, to je pre mňa neakceptovateľné,“ uviedla a spresnila, že narážala na historky s lietadlom a vyjadrenia o psychopatoch a bláznoch, ktoré rozhodne nepatria do politiky. Práve premiér ako tretí najvyšší ústavný činiteľ by mal podľa nej udržiavať určitú kultúru a neuchyľovať sa k takým vyjadreniam. Nie sú jej vlastné ani spôsoby šéfa OĽaNO Igora Matoviča, považuje ich však za spôsob jeho politického boja a vie ich ľudsky pochopiť. „Myšlienkový zápas posúva hnutie aj ľudí a v konečnom dôsledku aj Slovensko dopredu,“ nazdáva sa poslankyňa.

    DNA OĽaNO je privádzať nových ľudí do politiky, prišli však o cenných poslancov

    Zdôraznila, že ľudí na zoznam kandidátov počas jej pôsobenia v poslaneckom klube vyberal práve vtedajší klub a Matovič nikoho nevetoval, čiže išlo o kolektívne rozhodnutie. „DNA OĽaNO vždy bolo privádzať do politiky nových ľudí, preto som tu aj ja, preto sú tu iní politici, ktorí by možno nikdy neprešli cez klasické politické štruktúry,“ konštatovala Remišová s tým, že je to unikum hnutia. Pri ich ambícii vymeniť vládu je podľa nej otázny (optimálny) pomer nových ľudí a tých, čo zabezpečia kontinuitu klubu. Medzitým už prišli o cenných poslancov. Veľmi nám chýba napríklad Peter Pollák, ktorý sa venoval rómskej problematike, chýba nám Janko Mičovský…priznala. Obávala by sa, keby sa na začiatku volebného obdobia obmenila drvivá väčšina klubu.

    „Pokiaľ pán Kiska nepovie, či chce alebo nechce kandidovať, minimálne dovtedy by sme mali počkať,“ zaujala Remišová postoj k prípadnej podpore kandidatúry súčasného slovenského prezidenta. Ak Kiska kandidovať nebude a hnutie bude chcieť podporiť iného, menej známeho kandidáta, bolo by dobré, aby mal dostatočný čas na kampaň. Preto by sa podľa nej v prípade zdržania sa kandidatúry mal Kiska vyjadriť čím skôr, pričom ona osobne dúfa, že sa vyjadrí skôr než v septembri. Svoju prípadnú kandidatúru na post prezidenta nevylúčila. Nad Matovičovým vyjadrením, že by bola lepšou premiérkou ako Sulík, nepremýšľa. „Myslím, že predseda vlády by mal byť predseda najsilnejšej strany,vyhlásila. 

    - Reklama -