Remišová sa rozhodla. Matoviča zrejme nepoteší

    0
    Poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová (Autor: Dominik Foldes )

    „Vzdelaná. Inteligentná. Rozhľadená. Citlivá a dobrá žena. A výborná politička,“ píše Matovič na adresu predsedníčky klubu OĽaNO Veroniky Remišovej. Samotný Matovič uviedol, že Remišová je práve ten človek, ktorého by on volil za prezidenta, respektíve za prezidentku.

    „Dajme jej lajk, nech vidí, že ju máme radi. A zdieľajme,“ žiada ľudí. Jeho status zdieľalo aj samotné hnutie na svojej stránke, kde má obrovský výtlak. Doteraz sa status páčil 12-tisíc ľuďom, takmer tisícka ho komentovala a má vyše 670 zdieľaní. Pod príspevkom sa zobrazili rôzne názory ľudí, či už v pozitívnom, alebo negatívnom duchu.

    Už v minulom roku sa Igor Matovič viackrát vyjadril, že by si vedel predstaviť viacerých ľudí, ktorých by hnutie OĽaNO podporilo, medzi nimi bola aj Remišová. Podľa Matoviča má totiž dostatok skúseností, aby vhodne a slušne reprezentovala našu krajinu. Samotná Remišová to nikdy priamo nepotvrdila ani neodmietla. Vo svojom vyjadrení vo štvrtok 17. januára ale povedala svoje definitívne rozhodnutie, že v týchto prezidentských voľbách na post hlavy štátu kandidovať nebude. Dôvod je prostý. Podľa jej slov do politiky šla, aby Slovensko bolo krajinou bez korupcie a krajinou, kde právo a spravodlivosť platia pre každého rovnako.

    Úrad prezidenta si vážim, ale prezident zo svojej pozície nemôže zabezpečiť výkon spravodlivosti ani lepšie fungovanie štátu, ani potláčať korupciu. Nemá na to v súčasnosti právomoci. Dosiahnuť sa to dá len v nových parlamentných voľbách a s novou vládou,” vysvetlila.

    Strany bez kandidátov

    Práve OĽaNO patrí k tým stranám, ktoré ešte nepredstavili kandidáta, ktorého postavia do boja o Prezidentský palác, alebo ktorého kandidatúru podporia. Medzi ne patrí aj Smer, za ktorý má podľa doterajších informácií kandidovať eurokomisár Maroš Šefčovič. Ten však svoju kandidatúru ešte oficiálne neohlásil.

    Rovnako medzi nich patria aj národniari, o ktorých sa v kuloároch hovorí, že postavia do boja o prezidentské kreslo svojho predsedu Andreja Danka. Týka sa to aj KDH, o ktorom sa v minulosti hovorilo, že buď podporí nezávislého kandidáta a bývalého člena KDH Františka Mikloška, alebo postavia vlastného kandidáta – Mariána Čaučíka.

    Nakoniec sa ale pre hrozbu štiepenia hlasov rozhodli, že budú hľadať zhodu pre spoločného konzervatívneho kandidáta s kresťanskými hodnotami v širšom politickom priestore. Práve oni hovorili, že by si vedeli predstaviť podporiť toho víťaza primárnych volieb, ktorý by vzišiel zo zápasu medzi Veronikou Remišovou a Františkom Mikloškom.

    OĽaNO má pripravený plán B

    Samotné OĽaNO sa medzičasom rovnako rozhodlo, že nebudú štiepiť hlasy voličov, a preto navrhli, že podporia toho kandidáta, ktorý vzíde z dohody medzi tými kandidátmi, ktorí majú najväčšiu šancu na úspech. Išlo o Františka Mikloška, Zuzanu Čaputovú a Roberta Mistríka. Dali im nejaký čas na to, aby sa k ich ponuke vyjadrili, všetci z menovaných však už dávnejšie deklarovali, že sa nehodlajú vzdávať v prospech nikoho. Hnutie ich aj pozvalo na rokovanie za okrúhlym stolom, k ich ponuke sa však nevyjadrili, Remišová priznala, že sa ešte nestretli.

    Ako sa v prezidentských voľbách zachová OĽaNO, stále nie je jasné. “Snažili sme sa a budeme sa snažiť o to, aby sa kandidáti medzi sebou dohodli a konali v záujme Slovenska. Stretnutia a diskusie nie sú ukončené. Preto nemôžem povedať, koho podporíme,” odkázala s tým, že OĽaNO má pripravený aj plán B, ak k dohode medzi Robertom Mistríkom, Františkom Mikloškom a Zuzanou Čaputovou nedôjde.

    Remišová zároveň upozorňuje, že ak sa víťazom prezidentských volieb stane eurokomisár Maroš Šefčovič, ktorý má kandidatúru ohlásiť v piatok 18. januára, vymenuje šéfa Smeru-SD Roberta Fica nielen za sudcu ústavného súdu, ale za jeho predsedu. Kandidáti majú čas na registráciu do konca januára.

    Kandidáti

    Doteraz poznáme takmer dve desiatky kandidátov, ktorí buď vyzbierali, alebo stále zbierajú podpisy pod petíciu na svoju prezidentskú kandidatúru. Medzi tých, ktorí zber podpisov už majú za sebou, patrí napríklad predseda Mosta-Híd Béla Bugár, kandidát opozičnej SaS a mimoparlamentného Spolu Robert Mistrík, bezpečnostný analytik Juraj Zábojník, kandidát Sme rodina Milan Krajniak, sudca Štefan Harabin či kandidátka mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Zuzana Čaputová.

    Boja o Prezidentský palác sa chcú zúčastniť aj Radovan Znášik, Bohumila Tauchmannová, Martin Daňo, Eduard Chmelár, Marian Kotleba či Róbert Švec.

    - Reklama -