Rekordman medzi utečencami v Nemecku. Má toho na rováši viac než dosť

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Dvadsaťjedenročný muž, ktorého prezývajú „King Abode“, robí polícii v nemeckom Bautzene skutočne hlboké vrásky na čele. Jeho prípad zároveň ukazuje absolútnu bezradnosť nemeckej spravodlivosti zoči-voči migrantom. Hoci ho za posledné dva roky polícia vyšetrovala už dvadsaťštyrikrát za väčšie či menšie delikty, stále sa môže voľne pohybovať po celom Nemecku, a dokonca mu nehrozí ani deportácia.

    Mladý migrant s občianskym menom Mohamed Youssef T. totiž do Nemecka prišiel zo svojej rodnej Líbye. Táto krajina vraj nie je bezpečná, a tak ho podľa medzinárodnej dohody nemecké úrady nemôžu deportovať, ani keby azda v krajine spáchal teroristický útok. Tak ďaleko síce zatiaľ jeho kriminálny apetít nesiaha, ale aj tak mu vďaka štatútu utečenca prechádza to, za čo by bol rodený Nemec už dávno umiestnený do väzby.

    Svojho posledného excesu sa dopustil minulý piatok, keď v utečeneckom tábore v Bautzene vyliezol na strechu jednej z budov a s nožom v ruke hrozil, že sa ubodá či zabije skokom zo strechy. Špeciálnemu vyjednávaciemu tímu sa ho nakoniec podarilo presvedčiť a líbyjský utečenec zo strechy zliezol. Keď sa približoval k policajtom, jeden z nich ho radšej „upokojil“ pomocou elektrického šoku. Zdanlivo vzdávajúci sa utečenec toho má totiž na rováši skutočne dosť.

    Miestna polícia ho vzhľadom na spomínaných 24 vyšetrovaní považuje za nepolepšiteľného kriminálnika, ktorý neustále robí problémy. Do konfliktu so zákonom sa dostal aj pár dní pred poslednou eskapádou na streche budovy utečeneckého tábora. Podľa vyšetrovateľov hral potom mladík z Líbye jednu z kľúčových rolí v konflikte medzi utečencami a miestnymi nemeckými obyvateľmi.

    Mohamed Youssef T. tvrdí, že vo svojej rodnej krajine prišiel o otca a dvoch bratov v dôsledku vojnového konfliktu. Do Nemecka sa dostal na palube lode spoločne s ďalšími 176 ľuďmi. Otvorenú náruč svojej novej domoviny si však očividne veľmi neváži. Po júlových násilnostiach v utečeneckom tábore sa úrady rozhodli, že ho premiestnia inam. Lenže líbyjský násilník sa zakaždým vrátil späť. „Ako tomu môžeme zabrániť? Žiadatelia o azyl sa môžu slobodne pohybovať. Nemôžeme im ani nariadiť domáce väzenie,“ hovorí bezradný námestník hajtmana Udo Witschas z CDU.

    Celý text v si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -