Registrované partnerstvá. Marihuana. Adopcia detí homosexuálnymi pármi. Ako to vidia Mistrík a Čaputová?

    0
    Prezidentskí kandidáti Zuzana Čaputová a Robert Mistrík (Autor: TASR)

    Mám najväčšie šance poraziť v druhom kole Šefčoviča, tvrdí Mistrík

    Svoj názor odvíjajú od posledných predvolebných prieskumov. “Čísla ukázali, že som jednoducho vyzývateľom pána Šefčoviča a zo všetkých kandidátov mám najväčšie šance ho v druhom kole poraziť,” povedal Mistrík. Čaputová sa zasa odvoláva na výsledky posledného prieskumu, ktorý si objednala u agentúry AKO, kde za Mistríkom zaostáva len o necelé jedno percento a v simulovanom druhom kole by takisto porazila Šefčoviča. “Tie čísla sú potvrdením správnosti rozhodnutia pokračovať v kampani,” uviedla.

    Je tu možnosť, že by som sa vzdala v prospech Mistríka, uviedla Čaputová

    Nevylúčila zároveň, že by v prospech Mistríka predsa len odstúpila, podmienila to však reálnym rizikom, že do druhého kola postúpia Šefčovič a Štefan Harabin. “Ak by boli výrazne pred nami alebo ak by bol pán Harabin tesne za mnou, a páni Šefčovič a Mistrík mali predo mnou výrazný náskok,” spresnila situácie, v ktorých by sa rozhodla odstúpiť v prospech Mistríka.

    Prípadné odstúpenie v prospech Čaputovej nevylúčil v kontexte situácie ani Mistrík. “Mojím cieľom je, aby sa prezidentom nestal predstaviteľ Smeru ani temného mečiarizmu, zachovám sa zodpovedne,” povedal.

    Čaputovú však obvinil z toho, že sa stal terčom jej volebného tímu, ktorý má na neho útočiť a cez sociálne siete vytvárať dojem o predraženej kampani. Ona to považuje za neodôvodnené obvinenie.

    Som za adopciu detí homosexuálnymi pármi, priznala Čaputová

    Obaja prezidentskí kandidáti sa vyjadrovali v krátkosti i k citlivým spoločenským a politickým témam. Čaputová napríklad k otázke adopcie detí z detských domovov homosexuálnymi pármi. “Považujem za najlepšie, keď dieťa vyrastá s matkou a otcom, ak to však nie je možné a musí byť vychovávané v ústavnej starostlivosti, je lepšie, ak by bolo v spoločnosti dvoch milujúcich ľudí, hoci rovnakého pohlavia,” priznala.

    Podporil by som zákon o registrovaných partnerstvách, pripustil Mistrík

    Mistrík zasa pripustil, že by za istých okolností podporil zákon o registrovaných partnerstvách. “Som za priznanie niektorých práv párom rovnakého pohlavia, toto je moja pozícia. Ak by sa to teda nespájalo s adopciami detí párom rovnakého pohlavia, zákon o registrovaných partnerstvách by som podpísal,” uviedol.

    Marihuana

    V prípade dekriminalizácie marihuany sa obaja zhodli na zdôraznení preventívneho charakteru prvých trestov. “Súčasná úprava, ktorá robí z držiteľov pre vlastnú potrebu rovnakých páchateľov ako sú díleri, je neprimeraná,” uviedla Čaputová. Mistrík pripúšťa, že prvé tresty by mali byť na úrovni priestupku s preventívnym účinkom na mladých ľudí. “Bol by som ale veľmi opatrný pri plošnej dekriminalizácii marihuany,” dodal.

    O ústavných sudcoch by mal rozhodnúť Kiska

    Obaja sa zhodli na tom, že o ústavných sudcoch by mal rozhodnúť ešte prezident SR Andrej Kiska v rámci svojich kompetencií. Vyjadrovali sa tiež k tomu, či by mal prezident výraznejšie prevziať právomoci v oblasti zastupovania Slovenska v zahraničí. “Ak by mala byť spochybňovaná proeurópska orientácia Slovenska, vedela by som si to predstaviť,” uviedla Čaputová. Mistrík súhlasí s takýmto postupom, “ak by to bolo nevyhnutné”, upozornil však na fungujúce nástroje rezortu diplomacie. “Zasa už dopredu nevytvárajme paralelný systém a budovanie novej vetvy zahraničnej politiky,” zdôraznil.

     

    - Reklama -