Reči o potrebe kvalifikovanej pracovnej sily sú lži. Polovica pracovníkov zo Srbska má len základné vzdelanie, tvrdia kollárovci a navrhujú riešenie

    0
    Milan Krajniak (Autor: Sme rodina)

    Predseda Sme rodina Boris Kollár v úvode tlačovej konferencie uviedol, že svojím návrhom zákona tým chcú chrániť hlavne slovenských zamestnancov. „Vládna garnitúra tvrdí, že nemáme odkiaľ brať nové kvalifikované pracovné sily,“ konštatoval a spýtal sa, či je to naozaj tak. Státisíce Slovákov boli podľa neho vyštvaní z tejto krajiny, odchádzali do zahraničia len preto, aby zabezpečili pre svoje rodiny aspoň trošku slušný, dôstojný život. „Máme informácie, že veľa z nich by sa vrátilo, pokiaľ by tu nedostali almužnu, ale aspoň trošku slušný plat,“ povedal Kollár, pričom podľa neho keby tu dostali 1 000 eur, tak by si hlavne tí starší vedeli predstaviť návrat, keďže tu majú zázemie, rodiny a vychovávajú deti. 

    Uškŕňali sa, už ich to prešlo

    „Keď sme pred dvomi rokmi začali s exekučnou amnestiou, tak sa mnohí uškŕňali. Zabávali sa nad tým, s čím sme prišli,“ pripomenul Kollár. „Zrazu zistili, že exekučná amnestia nie je asi až taká blbosť,“ pokračoval poslanec a poukázal na príklad z praxe, keď jedna zdravotná poisťovňa takúto exekučnú amnestiu spravila a vyhodnotila to kladne. Znížila pritom počet dlžníkov o desaťtisíce ľudí a dostala aj zaujímavé finančné prostriedky.

    „Pred rokom sme mali programovú konferenciu Starostlivý štát pre dolných päť miliónov, kde sme hovorili, že naša ekonomika už má na to, aby sme zvyšovali platy. Tiež sa odborníci uškŕňali,“ podotkol Kollár s tým, že tento rok zvyšovanie platov začína byť témou nielen vládnej koalície, ale aj opozície.

    „Musí tu byť politická sila, ktorá má víziu a prináša témy. Tvrdo si ide za tým, spustí lavínu, ktorá neraz umožní riešiť veci a problémy, ktoré boli pred dvoma rokmi absolútne nepredstaviteľné,“ nadhodil predseda hnutia. Takou stranou podľa neho Sme rodina určite je, preto sa rozhodli predložiť návrh zákona na zavedenie limitu 20 percent na zamestnávanie pomocou agentúr, čo z ich pohľadu môže vyvolať tlak na zvyšovanie platov, lepšiu zamestnanosť občanov Slovenska a ich možný návrat z cudziny.

    Počet pracovníkov spoza EÚ raketovo stúpa, nemajú však kvalifikáciu

    „Téma cudzincov pracujúcich na Slovensku, ktorú sme otvorili začiatkom jesene minulého roku, bola už treťou témou zo sociálno-ekonomickej oblasti, kde už po veľmi krátkom čase aj ostatní politici, politické strany, vláda pochopili, že naše argumenty sú natoľko závažné, že sa tým treba zaoberať,“ nadviazal podpredseda Sme rodina Milan Krajniak. Dodal, že počas tejto vlády stúpol počet cudzincov z krajín mimo EÚ pracujúcich na Slovensku viac ako štvornásobne, z približne päťtisíc ľudí na 22-tisíc. Prílev lacnej pracovnej sily z krajín mimo Európskej únie sa začal výrazne zväčšovať po podpise investičnej zmluvy s automobilkou Jaguar.

    Najpočetnejšiu časť tejto pracovnej sily spoza hraníc EÚ tvoria Srbi. Počet Srbov pracujúcich na Slovensku stúpol za posledné roky viac ako 12-násobne, z tisíc na viac ako 12-tisíc. Pritom podľa štatistík z ministerstva práce predložených Krajniakom približne polovica z nich má iba základné vzdelanie a až 90 % Srbov pracujúcich na Slovensku sú nekvalifikovaná alebo nízkokvalifikovaná pracovná sila a operátori pri výrobných linkách. Len 10 % Srbov pracujúcich na Slovensku sú kvalifikovaní pracovníci. „Premiér Fico a minister práce Richter tvrdia, že na Slovensku je nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. My na to hovoríme, že pravdy na tom je len toľko, že vo vláde naozaj nemáme dostatok kvalifikovanej pracovnej sily,“ uviedol Krajniak ako predkladateľ návrhu. „Je to zámer alebo iba hlúposť, čo rozpráva premiér?“ spýtal sa s tým, že v zahraničí máme tristotisíc ľudí, ktorí pracujú kvalifikovane.

    Sme rodina tvrdí, že zamestnávatelia účelovo najímajú pracovníkov z krajín mimo Slovenska, lebo nechcú zvyšovať platy Slovákom. Kým v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku za minulý rok narástli mzdy v priemysle o 12 %, na Slovensku stúpli len o šesť percent. „Niekde je asi chyba a my tvrdíme, že tú chybu robí vláda. Naša vláda absolútne podceňuje, napriek tomu, že o tom už mesiace hovoríme, dovoz lacnej pracovnej sily z krajín mimo EÚ. Nie je na to žiaden objektívny ekonomický dôvod,“ zhrnul opozičný poslanec, pričom slová o potrebe kvalifikovanej pracovnej sily označil za lži a doplnil, že Česko a iné krajiny v tejto situácii zavádzajú strop pre pracovníkov zvonka.

    Sme rodina to nechce robiť na etnickom princípe, chcú zaviesť strop pre agentúrnych zamestnancov. „Pretože tie podvody, kde podvádzajú – medzi nami – aj tých Srbov a Ukrajincov, Vietnamcov a ďalších, sa robia cez pracovné agentúry,“ upresnil. Informoval, že úrady práce neposúvajú aj nezamestnaných Slovákov priamo do firiem, ale do pracovných agentúr, ktoré potom podpíšu kontrakt so zamestnávateľom a „zhrabnú“ maržu za sprostredkovanie. Zamestnanec tak nedostane celú mzdu, ale zníženú o peniaze pre pracovnú agentúru. Keď niekto neprijme pracovnú ponuku sprostredkovanú agentúrou, následne ho vyradia zo zoznamu nezamestnaných. „To sú nechutné podvody, pri ktorých asistuje štát tým, že takúto prax povoľuje,“ zhodnotil Krajniak.

    Chceme tlačiť na rast miezd, tvrdí Sme rodina

    „Keďže chceme, aby mzdy na Slovensku rástli minimálne takým rýchlym tempom ako v Maďarsku, naším zákonom tak stanovujeme 20-percentný strop pre agentúrnych zamestnancov vo firmách. Týmto spôsobom výrazne obmedzíme počet cudzincov pracujúcich na Slovensku, lebo veľká časť z nich pracuje na Slovensku cez pracovné agentúry,“ upozornil poslanec. Na príprave zákona hnutie Sme rodina spolupracovalo s Konfederáciou odborových zväzov SR, konkrétne s odborovým zväzom OZ KOVO. Budúci týždeň budú rokovať o podpore s poslaneckými klubmi v parlamente, plánujú aj stretnutie s predsedom odborového zväzu OZ KOVO Emilom Machynom a s predsedom odborového zväzu Nové moderné odbory Zoroslavom Smolinským. „Potrebujeme chrániť náš pracovný trh pred dovozom dumpovanej pracovnej sily zo zahraničia,“ zhrnul Krajniak a prízvukoval, že ak sa nebudú zvyšovať mzdy počas ekonomického rastu, v kríze sa tiež nebudú zvyšovať.

    Pri zamestnaní na trvalý pracovný pomer musí zamestnávateľ platiť všetky odvody a zamestnanec má istú ochranu. Túto ochranu Sme rodina považuje za dostatočnú, aby aj domáci zamestnanci neboli lacnou a dumpovanou pracovnou silou. Asi tri štvrtiny problému podľa Krajniaka súvisia práve s agentúrnym zamestnávaním. Obslužný personál tvoria Slováci alebo Česi, ale väčšina zamestnávateľov na západnom Slovensku zamestnáva k výrobným linkám prevažne Srbov a podobne. Vláda plánuje nastaviť limit pre zahraničných pracovníkov na 30 percent, čo Krajniak považuje za lepšie ako nič, Sme rodina však chce chrániť aj Slovákov pred zamestnávaním cez agentúry a s tým spojené znižovanie ich platov. Na strop 20 percent prišli kollárovci na základe skúseností firiem z Nemecka a Francúzska po kríze v roku 2008, ale aj vďaka dohode o kolektívnej zmluve z PSA Peugeot v Trnave, kde sa podľa ich slov takýto limit osvedčil.  

    Autor: rp, TASR

    - Reklama -