Reakcia na mrazivé videá tínedžeriek: Hranice tolerancie sa posúvajú. Možno sa stane normálnym, že sa zabijeme v priamom prenose, varuje psychológ

    0
    Synonymom sociálnych sietí je najmä platforma Facebook (Autor: TASR)

    V pondelok 3. júla informoval portál Pluska.sk o dopravnej nehode dvoch dievčat z Ukrajiny. Miestna miss krásy, 16-ročná Sofia a jej 24-ročná kamarátka Dasha odvysielali na internete online svoju smrť. Osudnou sa im stala rýchla jazda v BMW, počas ktorej vysielali živé video na sociálnu sieť Instagram. Rýchle auto nezvládli a narazili do verejného osvetlenia. Miestna miss bola na mieste mŕtva a jej kamarátka zraneniam podľahla pri prevoze do nemocnice. Ich smrť vďaka živému prenosu videlo množstvo ľudí a ďalší ju šíria inými virtuálnymi komunikačnými kanálmi.

    Len päť dní po tragickej udalosti Pluska.sk informuje o tragickej autonehode v susednom Česku. Situácia ako cez kopírovačku, dve mladé dievčatá v aute, vysielanie živého videa na sociálnu sieť, tentoraz Facebook, náraz do protihlukovej steny a smrť vodičky. Zatiaľ čo 21-ročná vodička Nikola následkom nehody podľahla, jej kamarátku, o rok staršiu 22-ročnú Nikolu po pár dňoch prepustili z nemocnice.

    Obe videá zachytávajú udalosti pred samotnou nehodou. Všetky dievčatá boli veselé a pôsobili dojmom, že sa zabávajú, do chvíle, kým nehavarovali. Keďže sa video po náraze nezastavilo, na zázname z Česka počuť okoloidúcich, ktorí volajú pomoc a zároveň upokojujú jedno z dievčat. Neskôr video ukazuje aj samotný zásah záchranných zložiek. Obe pôsobia mrazivo a majú tragickú bilanciu, tri vyhasnuté mladé životy zo štyroch.

    Zdroj: Facebook/TT: Sofia Magerko, smrť naživo na Instagrame

    Zdroj: LiveLeak/Smrteľná nehoda vysielaná naživo na Facebooku

    Stane sa normálnym, že sa zabijeme v priamom prenose

    Školský psychológ Michal Hacaj tvrdí, že oba prípady mladistvých dievčat zodpovedajú sociálnym potrebám, a teda potrebe s niekým komunikovať, dať o sebe vedieť a byť populárny.

    „Princíp, či natočím video, ktoré zavesím alebo rovno vysielam naživo na sociálnu sieť, je rovnaký, ako keď si na nej zverejním, že som postavil origami alebo lego. Ľudí to hecuje, a tak hranice posúvajú stále ďalej a ďalej, až do krajností,“ vysvetľuje.

    Hacaj podotkol, že uvedomenie si rizikového správania je u každého jedinca individuálne a v takýchto situáciách sa môže stať, že v danom okamihu jedinec nevie správne vyhodnotiť dôsledky, aké jeho konanie môže mať. „Dopredu nevedia odhadnúť, ako to dopadne, a zároveň nepredpokladajú, že dôsledky budú až také vážne,“ dodáva psychológ na margo toho, že pri rizikovom správaní sa môžu potláčať naše pudy sebazáchovy. Hacaj jedným dychom dodáva, že v týchto situáciách jedinci nevedia ani odhadnúť, na koho všetkého bude mať ich konanie vplyv, či už na rodinu, na priateľov, alebo na nich samotných, či sa budú vedieť vyrovnať s tým, že spravili niečo zlé.

    Samotné rizikové správanie vplýva aj na ľudí, ktorí ho napríklad prostredníctvom sociálnych sietí sledujú. „Prvotná reakcia je rôzna. Môže to byť záujem, zdesenie či iba príležitosť pozrieť si niečo nové,“ vysvetľuje Hacaj s tým, že sa z dlhodobého hľadiska posúvajú hranice tolerancie a citlivosť voči podobnému správaniu sa. V dôsledku posunutých hraníc Hacaj načrtol, že podobných prípadov môže v budúcnosti pribúdať: „Lebo sa stane normálnym, že sa zabijeme v priamom prenose.“

    Dievčatá z oboch prípadov boli vo veku od 16 do 24 rokov. Podľa psychológa je veková skupina puberty a mladej dospelosti, do ktorej patrili, veľmi riziková. „Pretože človek si je trošku istý sám sebou, má určitú slobodu v rozhodovaní a ešte stále aj potrebu dokazovať si niečo,“ podotkol s tým, že sa obáva, že veková hranica sa do budúcna môže posúvať smerom dole.  

    - Reklama -