Rázny postoj rakúskeho ministra zahraničia sa jeho šéfovi príliš nepozdáva. Nepreháňajte to v spore okolo utečeneckej politiky s Talianskom, upozorňuje ho

    0
    Sebastian Kurz (Autor: SITA)

    S predstihom o tom dnes informovala tlačová agentúra APA.

    Gentiloni v telefonickom rozhovore s Kernom netajil roztrpčenie nad nedávnou požiadavkou rakúskeho ministra zahraničných vecí, aby Taliansko ilegálnych migrantov už neprepravovalo z ostrovov na pevninu.

    Sebastian Kurz však aj pre nedeľňajšie vydanie denníka Österreich vyhlásil, že “Taliansko je náš sused a dôležitý partner. Takže je v poriadku vzájomne otvorene jednať.

    Rakúsky kancelár je však evidentne iného názoru a vyzýva na viac citlivosti vo vzťahu k Taliansku okrem iného s ohľadom na dvojstranné otázky vrátane záujmov Rakúska v Južnom Tirolsku. Podľa Kerna vyvoláva prirodzene sklamanie, keď sa ktosi stavia proti Taliansku v čase, keď susedná krajina potrebuje podporu Európy.

    Kancelár sa preto vyslovil za zahraničnú politiku Rakúska, ktorá sa bude viesť za zavretými dverami a cestou diplomacie, a nebude súčasťou predvolebnej kampane.

    Súčasne však Kern odsúdil prehnanú kritiku rakúskeho ministra zahraničných vecí a konštatoval, že spájať Kurza s neonacistami, ako to učinil starosta Lampedusy Salvatore Martello, je absolútne neprijateľné.

    Všeobecne však dodal, že je treba dbať na to, aby sa Rakúsko v zahraničnopolitickej oblasti neocitlo v skupine s Ligou Severu a maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

    Má to čosi do činenia aj so skúsenosťami. Nemožno sa vždy stavať proti všetkým. Potom človek zostáva sám. A riskovať kredit Rakúska iba pre dobrú predvolebnú kampaň, to je privysoká cena.

    - Reklama -