Rázny odkaz ministrov V4 Bruselu: Trestať nás za nenaplnenie kvót je nesprávne

    0
    Vlajky krajín V4 (Autor: ČT)

    Ministri vnútra V4 podpísali aj spoločnú deklaráciu, v ktorej odmietajú tlak EK voči krajinám, ktoré nenaplnili povinné kvóty v prerozdeľovaní migrantov.

    Zhodli sa na tom, že iba dôsledná ochrana vonkajšej hranice, dodržiavanie schengenských pravidiel, pokračovanie v dohodách so stredoafrickými krajinami a podpora Líbyjského akčného plánu môžu pomôcť Európe vyhnúť sa opakovaniu situácie z roku 2015. Kým tzv. západobalkánsku cestu sa podarilo zastaviť, cez Stredozemné more do Európy stále prúdia desaťtisíce ľudí. „Úspechy relokácií sú sporné. Do 26. septembra sa počas dvoch rokov podarilo relokovať len necelých 30.000 ľudí z plánovaných 160.000 utečencov z Grécka a Talianska,“ povedal maďarský minister vnútra Sándor Pintér. 

    Podpredseda vlády SR a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) tvrdí, že hlasy krajín V4 začínajú byť aj medzi inými krajinami Európskej únie rešpektované. „Ak sa podarilo prerozdeliť len 16 percent všetkých migrantov, musíme si na rovinu povedať, že ten projekt je neúspešný. Až na päť krajín si žiaden z ďalších štátov svoju domácu úlohu nesplnil, preto celkom nerozumiem kritike Európskej komisie voči niektorým krajinám V4. Akékoľvek tresty krajín V4 sú preto nesprávne,“ zdôraznil minister Kaliňák. 

    Na spoločnom rokovaní sa ministri krajín V4 dotkli aj tém návratovej politiky, v ktorej väčšina krajín zlyháva, či systematických kontrol na hraniciach.

    - Reklama -