Rana pre Brusel. Taliani odmietli EÚ, jasá Marine Le Penová po referende

    0
    Talianský premiér Matteo Renzi (Autor: SITA)

    Podľa doterajších priebežných výsledkov Taliani v referende v pomere približne 59 k 41 percentám hlasov jasne odmietli reformu ústavy, ktorá mala zjednodušiť systém vládnutia v krajine. Podľa servera panujú obavy z politickej neistoty v krajine a následných negatívnych dopadov na Európsku úniu.

    Účasť dosahujúca takmer 70 percent podľa webu spravodajskej stanice BBC svedčí o tom, že referendum bolo vnímané ako príležitosť vyjadriť nespokojnosť s predsedom vlády.

    Štyridsaťjedenročný Renzi, ktorý stojí na čele talianskej vlády necelé tri roky, reformu hájil ako nutný krok k zjednodušeniu fungovania politického systému krajiny, ktorá od roku 1945 zažila viac ako 60 vlád. Reforma mala posilniť dolnú komoru parlamentu a výrazne obmedziť vplyv hornej komory, ktorá mala okrem iného prísť o možnosť zvrhnúť vládu a o vplyv na blokovanie zákonov.

    Ako ďalej server uvádza, po zverejnení odhadov okamžite reagovali burzy, euro pokleslo voči doláru z 1,0625 na 1,0580.

    Výsledky referenda podľa servera znamenajú novú ranu pre Európsku úniu, ktorá sa snaží prekonať mnoho kríz a chcela, aby taliansky premiér pokračoval vo svojich reformných snahách vo veľmi zadlženej krajine. Porážka môže navyše poznamenať trhy, najmä bankový sektor, ktorý tento rok na milánskej burze stratil takmer polovicu svojej hodnoty.

    Ako server dodáva, vodkyňa francúzskeho Národného frontu Marine Le Penová zablahoželala Lige severu. „Taliani odmietli EÚ a Renziho. Musíme načúvať tejto túžbe národov po slobode,“ vyhlásila.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -