Rakúsky minister zahraničia sa púšťa do radikálnych zmien. Neuveríte, kým sa inšpiroval

    0
    Sebastian Kurz (Autor: SITA)

    Inšpirovaný Macronovým úspechom Kurz oznámil, že zruší proces výberu kandidátov podľa volebných obvodov svojej rakúskej ľudovej strany (ÖVP), ktorej predsedá a nahradí ho zoznamom nezávislých kandidátov, v ktorom bude vyvážený počet žien a mužov. Národné médiá označili tento krok za koniec povojnového politického poriadku v krajine. Vzorom pre nové usporiadanie kandidátky má byť Macronova strana En Marche!

    Kurzovo rozhodnutie prišlo po tom, ako ho najvyšší predstavitelia stredopravej strany jednomyseľne schválili ako dočasného lídra ÖVP a prakticky mu tak dali právomoc remodelovať stranu podľa vlastného uváženia.

    Na tlačovej konferencii vo Viedni Kurz k svojim plánom prehlásil: Rozhodli sme sa, že začíname hnutie, ktoré bude dbať na existujúce silné stránky ľudovej strany, ale zároveň prinášame na palubu nových ľudí.”

    ÖVP je od svojho založenia v roku 1945 jednou z najsilnejších politických strán v krajine. Šiesti z celkových 14 povojnových kancelárov boli pôvodom práve z ÖVP. V súčasnosti je strana členom vládnej koalície s vedúcou SPÖ.

    Kurzovo povýšenie na predsedu strany prišlo po minulotýždňovej rezignácii doterajšieho lídra ÖVP vicekancelára Reinholda Mitterlehnera, ktorí nedokázali potlačiť vnútorné rozkoly v strane.

    Iba 30-ročný Kurz sa v decembri 2013 stal historicky vôbec najmladším ministrom zahraničných vecí. Aj v tomto ohľade sa ukazuje istá podobnosť s Macronom, ktorý je zase najmladším francúzskym prezidentom.

    Parlamentné voľby sa v Rakúsku uskutočnia 15. októbra. Prieskumy v posledných týždňoch opakovane ukazujú, že zatiaľ vedie pravicová populistická Strana slobody, ktorú vedie Heinz-Christian Strache, v tesnom závese sú sociálni demokrati kancelára Christiana Kerna a Kurzova ľudová strana je zatiaľ na treťom mieste. Kurzovi priaznivci však dúfajú, že s ním na čele sa preferencie strany budú zlepšovať.

    Celý článok TU

    - Reklama -