Rakúsky minister zahraničia navrhol reformu EÚ. Možno sa inšpiroval Trumpom

    0
    Sebastian Kurz (Autor: SITA)

    Kurz dúfa, že brexit pomôže otvoriť dvere debatám, ako by sa mohla EÚ premeniť. Rakúsko bude Európskej únii predsedať v druhej polovici roka 2018 a Kurz by reformy rád prediskutoval.

    „EÚ je príliš slabá v dôležitých otázkach a dominuje v tých bezvýznamných,“ kritizoval Kurz Úniu. Dokazuje to napríklad zavedenie povinnosti vypísať alergény pri jednotlivých jedlách v reštauráciách, zatiaľ čo v otázke zaistenia vlastnej bezpečnosti sa EÚ správa váhavo. V zahraničnej politike a posilnení vlastnej bezpečnosti by mala byť dôraznejšia. Kurz vo svojich úvahách počíta aj s európskymi armádnymi skupinami, ktoré by bolo možné nasadiť v krízových oblastiach.

    V ekonomickej oblasti Kurz volá po deregulácii a racionalizácii procesov, ktoré EÚ používa. V praxi by to znamenalo vrátiť mnoho právomocí z bruselskej úrovne späť národným štátom. Kurz sa pravdepodobne inšpiroval u nového prezidenta USA Donalda Trumpa, lebo rovnako ako nový šéf Bieleho domu odporúča, aby bola každá nová regulácia prijatá len v prípade, že dve iné regulácie sa zrušia.

    Súčasne navrhuje aj významné zoštíhlenie Európskej komisie – o tretinu členov, prípadne až o polovicu. Predseda Európskej komisie, ktorým je dnes Jean-Claude Juncker, by bol do budúcna volený priamo.

    Svoj plán chce Kurz prerokovať najprv v Rakúsku, aby krajina hovorila jednotným hlasom, a neskôr svoje návrhy prediskutuje s ostatnými členskými štátmi.

    Celý článok si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -