Rakúsko: Priam „bombastická“ akcia mladých moslimov. Poradil im pán učiteľ z mešity. A výsledok?

    0
    Nedeľné vzývanie Alaha (Autor: Hans Štembera)

    Nedávno sa o tom presvedčilo susedné Rakúsko, kde najmä vo veľkých mestách podiel moslimskej populácie neustále rastie. Imámi pôsobia na mladých moslimov v desiatkach mešít rozosiatych najmä vo Viedni, Linzi a ďalších väčších mestách. Pred pol rokom bol odsúdený za členstvo v teroristickej organizácii a účasť na vražde na výnimočný trest odňatia slobody v dĺžke trvania 20 rokov tridsaťpäťročný Mirsad O. (alias Ebu Tejma), ktorý však pôsobí na svojich nasledovníkov ako vzor aj z väzenia.

    Ako píše rakúsky denník Kronen Zeitung, polícia aktuálne zatkla sedemnásťročného moslima z Viedne, ktorý sa pri výsluchu na polícii priznal, že Ebu Tejma je jeho vzor. Podľa zdrojov z ministerstva prebieha nasledovanie uväznených moslimských imámov vo väčšom rozsahu aj v Nemecku. „Naši nemeckí kolegovia nedávno zatkli dvanásťročného chlapca, ktorý si doma vyrobil bombu a chcel ju použiť na vianočnom trhu,“ hovorí nemenovaný expert z ministerstva.

    Nenávistné kázanie Tejmu koluje po internete, a tak môžu mnohí mladí moslimovia čerpať do dnešných dní z jeho „múdrostí“. Samotný terorista, ktorý si odpykáva dvadsaťročný trest, žil vo Viedni od roku 2008 a bol napojený na Islamský štát aj notoricky známu teroristickú organizáciu an-Nusrá. Ako uvádza s nadsádzkou rakúsky denník, kázanie nenávistných prejavov a verbovanie mladých teroristov evidentne vykonával radikálny salafista na „vedľajší pracovný pomer“.

    „Ako hlavné zamestnanie mal funkciu náboženského učiteľa v súkromnej škole vo viedenskej štvrti Brigittenau a dostával peniaze od magistrátu. Server NZZ.at informoval, že mestskí úradníci vo Viedni nemohli s touto skutočnosťou nič robiť, pretože o tom, kto môže vyučovať žiakov, rozhoduje len náboženská obec,“ píše denník Kronen Zeitung s tým, že teroristova sedemčlenná rodina žije aj naďalej vo Viedni a každý mesiac poberá z peňazí daňových poplatníkov 2 700 eur.

    Podľa aktuálnych informácií mal zatknutý sedemnásťročný moslim o štyri roky roky staršieho komplica v nemeckom meste Neuss, ktoré leží v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Obaja boli v pravidelnom e-mailovom aj telefonickom kontakte a nedávno spolu strávili dva týždne v Nemecku, kde plánovali detaily teroristického útoku.

    - Reklama -