Rakúske úrady zverejnili štatistiky znásilnení za rok 2016. Jedno číslo je obzvlášť korenisté

    0
    Rakúska vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Rakúsko patrilo na začiatku migračnej krízy ku krajinám s najliberálnejšou prisťahovaleckou politikou. To sa síce postupne menilo, napriek tomu však dnes v krajine žijú desaťtisíce prisťahovalcov z Afriky a krajín Blízkeho východu. Pred niekoľkými mesiacmi úrady odhadovali, že v Rakúsku žije vyše 700 000 moslimov. Ak by to tak skutočne bolo, tvorili by moslimovia v krajine desať percent populácie.

    Štatistikám v oblasti sexuálnych deliktov dominujú konkrétne Afganci, a ako minulý mesiac uviedol Spolkový kriminálny úrad, afganskí migranti spáchali v priemere desaťkrát viac týchto trestných činov ako rodení Rakúšania. Zatiaľ čo v roku 2015 znásilňovali Afganci 22-krát, vlani sa toto číslo strojnásobilo. Nárast podľa všetkého úzko súvisí s migračnou vlnou, ktorá sa dala do pohybu až na jeseň roku 2015.

    Tento dôvod považuje za kľúčový aj denník Kurier. „Nárast počtu znásilnení vychádza jednoducho z toho, že v Rakúsku žilo vlani viac Afgancov. V skutočnosti však mohol byť ten počet ešte vyšší. Mnoho žien sa totiž obáva – strach z pomsty či existenčná závislosť od páchateľa – polícii čokoľvek nahlásiť.“

    Štatistiky znásilnení za minulý rok však nie sú lichotivé ani z pohľadu všetkých cudzincov, ktorí sa v Rakúsku dočasne alebo trvalo zdržiavajú. Z 899 prípadov znásilnení v roku 2016 tak majú cudzinci na svedomí 43,4 %. Takmer v päťdesiatich percentách prípadov obeť násilníka osobne poznala. Vo štvrtine prípadov išlo dokonca o príbuzného obete. Pätinu znásilnení potom spáchali násilníci, ktorí sa so svojou obeťou stretli náhodne.

    V porovnaní s rokom 2015 bol vlani počet znásilnení vyšší, konkrétne o 73 prípadov. Ešte znepokojujúcejšie je však porovnanie počtu znásilnení v roku 2016 s rokom 2008, keď došlo „len“ k 628 nahláseným znásilneniam. Nemenej varovný je aj počet nahlásených prípadov sexuálneho obťažovania. Zatiaľ čo v roku 2015 ich bolo 1 228, vlani už o takmer sedemsto viac. Tento nárast však polícia pripisuje aj zmene legislatívy týkajúcej sa „sexuálneho harašenia“.

    - Reklama -