Rakúska vláda chce vyvlastniť Hitlerov rodný dom. Zatiaľ však nevedia čo s ním ďalej

    0
    Adolf Hitler opúšťa väznicu v Landsbergu (Autor: SITA)

    Rakúska vláda sa snažila od roku 1984 odkúpiť Hitlerov rodný dom od jeho vlastníčky, nedokázala sa s ňou však dohodnúť. Dlhé roky prázdna budova medzitým začala údajne priťahovať záujem neonacistov.

    Návrhom na vyvlastnenie domu sa bude zaoberať rakúsky parlament, ktorý ho má schváliť v septembri. Možnosti využitia tejto nehnuteľnosti posúdi osobitná komisia. Minister vnútra Wolfgang Sobotka sa vyslovil za zbúranie budovy, ktorá sa nachádza v historickom centre Braunau, spolkový kancelár Christian Kern v tom však podľa agentúry APA vidí problém vzhľadom na pamiatkovú ochranu.

    Vicekancelár Reinhold Mitterlehner sa vyjadril, že Hitlerov rodný dom z tohto dôvodu nebude možné zlikvidovať, mohol by sa však stať predmetom projektu s “pedagogickou hodnotou”, ako je napríklad zriadenie múzea.

     Hitler (1889-1945) strávil v uvedenom dome, kde si jeho rodičia prenajali byt, prvý rok života. Počas druhej svetovej vojny budovu získal vysoký predstaviteľ nemeckej nacistickej strany, ktorý ju sprístupnil verejnosti. Po vojne sa dostala opäť do rúk pôvodných majiteľov.

    Nehnuteľnosť je v súkromnom vlastníctve a vláda ju má v prenájme už od roku 1972, aby zamedzila jej zneužitiu. Priestory dlhé roky využívali rôzne charitatívne organizácie, naposledy tam bolo stredisko pre ľudí so zdravotným postihnutím. Od roku 2011 je však dom prázdny, čo spôsobili spory medzi vládou a majiteľkou domu Gerlindou Pommerovou, ktorá odmietla udeliť súhlas na jeho obnovu.

    - Reklama -